Većina slavi u otadžbini

0

 

 

Međutim, dosta je i onih koji su iz raznih razloga i obaveza bili sprečeni da putuju, pa su ostali u Švajcarskoj, ili su se uputili kod rodbine i prijatelja u susedne zemlje.
Bratislav – Braco Jocković, predsednik ribolovačkog društva "Karp Tim – Srbija", koji živi i radi u Kuru, kaže:

– Za Vaskrs sam planirao da s kolegama iz našeg društva u Italiji odem na pecanje na reci Mincio, udaljenoj oko 50 kilometara od Venecije. Tako ćemo slaviti "u divljini", gde ćemo poneti sve što nam je potrebno za hranu i piće. Biće klasične ribolovačke čorbe, pasulja, a i pečene ribe na žaru – kaže za "Vesti" Bratislav, rodom iz Bogatića. Tamo će ostati četiri dana:

– Verujem da ćemo se dobro odmoriti od svakodnevnih problema. Tamo nema buke automobila, a kamoli mašina za kojima većina radi, samo šum vode i cvrkut ptica.
Nenad Kovljenić, koji radi i živi u Altštetenu, u istočnoj Švajcarskoj, ne krije nostalgiju.

Džipom u maticu

– U domovinu putujemo džipom, familijarno, sa decom. Slavićemo kako to dolikuje – u subotu pečemo prase, a naveče idemo u crkvu. U Srbiji smo desetak dana, a potom se vraćamo na svoja radna mesta – kaže Slaviša Mitojević iz Šenenverda.

 

– Jedva čekam da moja žena Stanija i ja krenemo za moje rodno Grahovo. Kao i svaki put kada sam tamo, okrenem jagnje na ražnju, pa uz crno vino svi zajedno proslavimo Vaskrs. Tamo ću biti desetak dana, a usput ću svratiti i u Beograd, gde imam stan.
Putu se raduje i Nenad Subotić iz Berna:

– Jedva čekam da krenemo kolima u Republiku Srpsku, u moju rodnu Gradišku. Roditelji su mi, hvala Bogu, živi, kao i od supruge Željke, pa ćemo ove godine svi zajedno slaviti. Kod mojih ću ispeći prase, a kod ženinih me čeka pečeno jagnje. Deca neće moći s nama pošto stariji sin studira, a mlađi mora da radi.

Grozdimir Ristović, rodom iz Novog Pazara, koji živi i radi u Flavilu, za "Vesti" kaže:
– Ove godine ne putujem za praznike u Srbiji. Supruga i ja otputovaćemo negde van Švajcarske, najverovatnije u Česku, gde ćemo proslaviti Vaskrs.

Za razliku od njega, familija Mitojević, Slaviša i Slavica, koji rade u Šenenverdu, u kantonu Soloturn, praznik će sa svojim najbližim proslaviti u rodnom Jabukovcu kod Negotina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here