M. Karović
Andrija Jorgić, Slavica Trifunović, Milica Drašković i Ivan Karl

Kolevka žurnalizma u Jugoslaviji, “Borba”, 100 godina od osnivanja, nastavila je da obeležava izložbom “Vek Borbe” koja je u utorak otvorena u zgradi tog lista.

Otvaranju izložbe 150 fotografija, podeljenih u 15 celina iz raznih perioda Borbe, mlade autorke Milice Drašković koje će narednih godinu dana posetiocima biti dostupne u Holu Ive Andrića, prisustvovali su urednici, novinari i prijatelji tog lista.

Draškovićeva je za Vesti kazala da joj je bilo jako teško da od hiljade i hiljade fotografija iz arhive odluči za one koje su izložene, a koje do sada nisu ili su najređe viđane.

Milica Drašković

– Pravu stogodišnjicu smo obeležili 19. februara 2022. u Skupštini grada, a ovo je samo još jedna akcija u nizu kojom nastavljamo da obeležavamo vek Borbe, jer taj jubilej nije samo jedan dan, već se obeležava čitave godine – kazala je ona.

Direktor NIP Kompanije Borba Andrija Jorgić kazao je za Vesti da će to izdavačko preduzeće tokom čitave godine organizovati razne manifestacije i programe povodom veka postojanja.

– Ovu izložbu je osmislila jedna od najmlađih novinarki Borbe Milica Drašković i svaka joj čast na tome. To je devojka koja je 1997. godište, a uradila je nešto fantastično i stvarno sam ponosan na nju – kazao je Jorgić.

On je naglasio da je nekadašnja Borba bila stub borbe protiv fašizma, a da je ona danas “stub borbe za kulturu i to će tako i ostati”.

– Danas imamo redizajnirani časopis. Upravo je izašao 26. broj i ostali smo privrženi temama koje obrađujemo, a to su teme iz kulture, tradicije, stari zanati i to sve na ćiriličnom pismu – istakao je Jorgić.

Izdavač “Vesti” Aleksandar Vidaković uručuje poklon Andriji Jorgiću

Na pitanje šta dalje očekuje i kako su uspeli da izguraju tolike godine, Jorgić je kazao da “nema nazad i da predaja nikada nije bila opcija”.

– Dokle god uživamo u ovome što radimo, pogotovo to važi za ove mlade snage, treba da se bavimo ovim poslom, a onog momenta kada to postane opterećenje, potražićemo nešto drugo. Za ovo što mi radimo novac nije u prvom planu. U ovo morate da verujete i da volite, da poštujete i rezultati će doći – zaključio je Jorgić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here