Youtube
Raketni sistem S-400

Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo Velike Britanije je zajedno sa italijanskom kompanijom „Leonardo“ testiralo autonomni roj bespilotnih letelica „Brajt klaud“, namenjenih da obmanjuju radare integrisanog sistema protivvazduhoplovne odbrane protivnika, piše „Drajv“.

Američki časopis „Nešenel interest“ je u oktobru pisao da bi Britanija mogla da nauči da „blokira“ rad ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400 „Trijumf“.

Prema pisanju „Drajva“, „Brajt klaud“ deluje kao radioelektronski „mamac“ za neprijateljske radare PVO i navodi da podaci dronova mogu da se puste sa lovaca pete generacije F-35 Lajtning II. Taj američki časopis ističe da su „paketi-zamke bili programirani i orijentisani na zajednički rad, kako bi stvorili maksimalnu zabunu“.

Istovremeno, časopis piše da su „Brajt klaud“ sredstva za nekinetičko uništavanje neprijateljskih sistema PVO, koji bi mogli da se upotrebe zajedno sa drugim oružjem, između ostalog, raketnim. Dodaje se da je reč o standarnom prigušivaču, koji koristi digitalnu memoriju radio-signala i da „takav uređaj prvo detektuje radarske impulse koji dolaze sa platformi neprijatelja“, nakon čega reprodukuje signale odgovora.

Zaključak časopisa je da se rojevi dronova, sposobnih za izvršavanje mnogobrojnih misija, približavaju tome da postanu ključna komponenta budućih borbenih operacija.

„Drajv“ u vezi sa time podseća da je krstareća raketa klase „vazduh-zemlja“ SPEAR-EW, koju su razvile evropske kompanije „MBDA“ i „Leonardo“, takođe sposobna da prevari protivnička sredstva PVO.

Prema izveštaju kompanije „Stratfor“, objavljenom u julu 2019. godine, ruski protivavionski raketni sistem S-400 „Trijumf“ ranjiv je na masovni neprijateljski napad.

1 KOMENTAR

  1. Ja koliko vidim oni i dalje planiraju „krstaske“ ratove u zemljama koje ih ne slusaju. Poenta price je kako onesposobiti necije PVO a ne kako spreciti vazduhoplove da bacaju bombe po nedužnom narodu. Tu se sva priča završava. Bojim se da će se sve to obiti o glavu čitavom čovečanstvu.

  2. Najpre pozdrav svima, dobronamernim ljudima.
    Svi ostali su neke usijene glave, nije njih nazalost proslost naucila.
    Mada svi mi patimo, neki gube zivote ostali ostaju bez osnove za zivot.
    Pozdrav
    Drago

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime