EPA-EFE/Neil Hall
Ben Volas

Predsednik SAD Džozef Bajden je napravio “loš potez” prema Velikoj Britaniji blokiranjem Bena Volasa da se kandiduje za šefa NATO, rekli su izvori iz britanske vlade.

Britanski ministar odbrane je bio favorit mnogih država članica da nasledi kasnije ove godine Jensa Stoltenberga, sadašnjeg generalnog sekretara NATO, preneo je britanski list “Telegraf”.

Volas je, međutim, u sredu priznao da se njegova ambicija da “preuzme uzde”, koju je više puta javno izražavao, sada “neće ostvariti”.

Vladini izvori su sugerisali da sada postoji bojazan da bi moglo da dođe do pogoršanja “specijalnih odnosa” između dve zemlje. Sada se čini najverovatnjim da će od Stoltenberga, bivšeg norveškog premijera, biti zatraženo da odloži odlazak u penziju za 12 meseci, prvobitno predviđenu za kasnije ove godine.

“Mi bi trebalo da budemo njihov najbliži saveznik. I ovo je ono što dobijamo”, kazao je izvor iz britanske vlade.

“Telegraf” piše da je američki predsednik u početku favorizovao Mete Frederiksen, socijalističku premijerku Danske, koju podržavaju Francuska i Nemačka. Ali jedan izvor je rekao da se Bajden ohladio prema njoj nakon što ga nije impresionirala tokom posete Vašingtonu, ranije ovog meseca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here