Velika suša u Kaliforniji, kazna za rasipanje vode 500 dolara

0

Ko se usudi da zaliva baštu usred suše platiće kaznu 500 dolara
 

Kazna je uvedena u utorak jer je analiza pokazalo da mere za čuvanje zaliha vode nisu uspele da dovedu do smanjenja potrošnje za 20 odsto, već je potrošnja u Kaliforniji porasla i to usred najgore suše za četiri decenije.

 

Ipak, kažnjavaće se samo "nepotrebno zalivanje" travnjaka i bašti – kada pritom voda otiče na ulicu, pri pranju vozila samo ako na crevu nema mlaznice, a biće kažnjavano i pranje crevom tvrdih površina – trotoara i prilaznih puteva.

 

Nove kazne su nazvane "istorijskim", ne samo zato što su bez presedana u Kaliforniji, već i jer se prvi put pokušava da se na sve građane i firme prenese teret uštede vode koji je do sada bio samo na poljoprivrednicima i službama koje se staraju o zaštiti prirode.

 

Vlasti očekuju da će kazne u vreme suše najgore u Kaliforniji od sredine 1970-ih godina, čije ozbiljnosti gradske vlasti i stanovništvo nisu u potpunosti svesni, sačuvati onoliko vode kolike su potrebe više od 3,5 miliona ljudi za godinu dana.

 

Od pravila o kažnjavanju su izuzete potrebe javnog zdravlja i bezbednosti, kao što je pranje uličica gde borave beskućnici, ostavljajući izmet i smeće, zatim ribanje grafita, i uklanjanje ulja i masti s parkinga.

 

Ukoliko kazne ne donesu očkivani rezultat, vlasti su već planirale druge mere, kao što je zahtev lokalnim vodovodnim preduzećima da u potpunosti zaustave curenje iz cevi na šta ide deset odsto procenjene potrošnje vode, slede i stroža ograničenja uređenja zemljišta i poskupljenje vode za potrošače koji troše više od proseka.

 

Gradovi i predgrađa u potrošnji vode u Kaliforniji učestvuju sa oko 20 procenata, od čega je oko polovina potrošnja vode za potrebe napolju – van kuća, stanova i fabrika. Poljoprivreda je daleko najveći potrošač vode, sa 75 odsto.

 

Potrošnje vode u Kaliforniji je maja ove godine za jedan odsto bila veća nego godinu dana ranije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here