Tanjug
Očuvati srpsko ime: Aleksandar Vučić sa gostima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u Beogradu, na Badnji dan, decu srpske nacionalnosti iz Slovenije, koja borave u poseti Beogradu povodom božićnih praznika i poručio da će se moliti za mir i opstanak našeg naroda i pozvao celokupno srpstvo na božićnu i duhovnu sabornost.

– Za mene je važno da u ne lakim trenucima za čovečanstvo i Evropu pozovem sve srpstvo na božićnu i duhovnu sabornost – rekao je Vučić.

On je zahvalio svima koji se bore za opstanak srpskog imena i van Srbije.

– Moliću se za mir, za život i opstanak našeg naroda, a daćemo sve od sebe da i deca na KiM imaju mir i da mogu da uče i u školama kao i vi, i da razmišljaju o svojoj budućnosti. Verujem da je važno da vas zamolim da čuvate svoj jezik i ćirilično pismo, da brinete o svom narodu kako u Sloveniji, tako i u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i na KiM i na svakom drugom mestu – rekao je Vučić.

Ljubav i sloga

On je kazao da ta deca vole Sloveniju, ali i Srbiju i srpski narod i da se nisu nikada odrekla svog roda.

– Kao i svi oni koji čestitaju Božić, od Gorana Dragića do Raše Nestorovića, bez obzira na to odakle su otišli u Sloveniju. Nikada se nisu stideli svog srpskog imena i prezimena – rekao je Vučić.

Poželeo je deci iz Slovenije da u ljubavi i slozi provedu Božić i zahvalio svim ljudima koji učestvuju u organizaciji te posete.

– Hvala što se borite da srpsko ime sačuvamo i van granica naše zemlje i to postaje veliki i važan posao za sve nas – naglasio je Vučić.

On je patrijarhu i svim vernicima i srpskom narodu čestitao Badnji dan.

– Nadam se i moliću se za to da nam Božić donese mir i blagostanje i da Srbi jedanput u svojoj istoriji izbegnu veliko stradanje koje nismo uspeli da izbednemo u Balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu, kao ni u ratovima devedesetih godina i u NATO agresiji na Srbiju 1999. godine. I da sačuvamo svoju zemlju i našu decu i da gradimo mirnu budućnost. Srećan Badnji dan, Hristos se rodi! – poručio je Vučić.

Izrazi zahvalnosti

Srpska deca iz Slovenije, koje je ugostio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zahvalila su mu na gostoprimstvu, uručila poklon “Portret Republike Srbije” i pozvala ga da ih poseti jer je, kako kažu, uvek dobrodošao u Sloveniju. U njihovo ime, obratila se Agnija Livopoljac.

– Poštovani predsedniče, velika nam je čast da budemo sa vama na Badnji dan jer tako učimo sa samog izvora o tradiciji srpskog naroda. Mi volimo da učimo srpski jezik, ćirilicu, istoriju. Zato smo redovni đaci dopunskih škola u Sloveniji, aktivni članovi srpske zajednice u Kranju, Mariboru, Ljubljani – rekla je ona.

U ime svih učenika i nastavnika srpske škole u Sloveniji poklonila je predsedniku portret Republike Srbije i zahvalila na gostoprimstvu.

– Pozivamo Vas da budete naš gost u Sloveniji. Uvek ste dobrodošli, srećan Badnji dan i Božić našem narodu – zaključila je Livopoljac.

Unošenje badnjaka

Predsednik Aleksandar Vučić uneo je badnjak u zgradu Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu.

Predsednik je oko devet sati uneo badnjak koji je, u prisustvu zaposlenih, osveštao vladika Stefan.

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar obeležilu su Badnji dan koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku – Božiću.

Čuvari identiteta

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije primio je srpsku decu iz Slovenije u hramu Svetog Save i poručio im da treba da gaje zahvalnost u odnosu na prostor u kome žive i na ljude sa kojima žive.

On je deci rekao da je važno da, koliko im mogućnosti dozvoljavaju, pored toga što treba da ulažu napore da nauče ono što se predaje u školama idu u svoju crkvu i koliko je moguće čuvaju ono što im pripada, ono što je deo njihovog bića i deo istorije naroda iz kojeg potiču.

– Učimo se da gde god možemo i koliko god možemo da svakom čoveku pokažemo da smo i mi ljudi, da pokažemo širinu i da pokažemo ljubav – poručio je patrijarh.

Paketići za goste

Vučić je malim gostima iz Slovenije podelio i prigodne božićne paketiće.

– Mi smo spremili male pakete, to je samo znak pažnje, verujem da ćete zavoleti Beograd i još više voleti svoju Srbiju – istakao je Vučić.

Blagostanje i mir

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković čestitao je Badnji dan i Božić patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu, kao i svim pravoslavnim vernicima, koji ovaj praznik obeležavaju po julijanskom kalendaru, uz želju da ga provedu u sveopštem blagostanju i miru.

– Neka nas praznik Hristovog rođenja nadahne da osnažimo vrline mira i ljubavi i obnovimo veru u ljubav i pravdu Božju za dobro našeg naroda, naše države i njen napredak – napisao je ministar u čestitki.

Selaković je ukazao da je rođenje Isusovo neponovljivi i veličanstveni događaj Božje ljubavi i ljudske istorije, koji treba da bude nadahnuće svima u činjenju najuzvišenijih dela međusobne ljubavi i tolerancije, saopštilo je resorno ministarstvo.

– Neka nas Badnji dan i Božić osnaže, da u ovim vremenima velikih izazova i iskušenja, pronađemo čovečan odgovor za naš narod i otadžbinu – istakao je Selaković.