Youtube/Business Insider
Vespa

Oko 16 miliona vespi proizvedeno je do sada u 13 država sveta, ali je njena jedina prava zemlja porekla – Italija. Za njenu toplu, mediteransku klimu, ova “fotelja na dva točka” bila je od samog početka idealno prevozno sredstvo.

Od davnih početaka do sada nije se mnogo izmenilo kada je reč o ovom simpatičnom mopedu koji je mogao da osmisli i stvori samo neprevaziđeni italijanski dizajn. Predstavljena je davne 1946. godine u Rimu i od prvog dana je smatrana simbolom slobode i mode koja ne prolazi.

Model i za decu

Njen tvorac je inženjer Koradino Daskanio iz gradića Popoli. Te 1946. godine nije bilo mnogo materijala za pravljenje vespe, pa je ovaj inženjer spas pronašao u ostacima aviona propale Musolinijeve ratne avijacije. Spretno je komponovao ljubav prema motorima sa komforom automobila koji jedino ovaj model pruža jer ne mora da se objaše, a onaj ko ga vozi može slobodno da bude u odelu, sa kravatom, jer se zasigurno nigde neće isprljati uljem ili prašinom na putu.

Niko nije uspeo da je ukloni sa tržišta, a svoju dugovečnost duguje fabrikama širom sveta koje su osnovni model forsirale ali i dopunjavale novim detaljima, približavajući se nekim novim mladim ljudima koji su posle dede i oca zauzele svoje mesto za upravljačem večite vespe.

U prapostojbini, u Rimu, mnogo spretnih Italijana i danas živi od zarade koju ostvaruju na ovom gradskom skuteru. Nije samo prodaja u pitanju, već se dobro zarađuje i na iznajmljivanju vespe turistima u svim mogućim varijantama – od klasične za dvoje, do modela sa prikolicom koji omogućava ipak sigurniju vožnju uzanim ulicama jednog od najstarijih gradova na svetu. Sada postoji i mini model za decu, naravno, sa pogonom na struju u skladu sa aktuelnim trendovima.

Atrakcija u Singapuru

Vozeći se na vespi, turisti bolje i kompletnije vide istorijske građevine, trgove i restorane kraj kojih prolaze i u koje svraćaju. Da se ljubav prema vespi lako preliva preko državnih granica svedoče Švajcarci koji su zbog blizine susedne Italije, brojnih državljana u Tićinu kojima je italijanski maternji jezik i pritom im je posebno priraslo za srce sve što je iz zemlje porekla – veliki zaljubljenici u slavni motor. Imaju veći broj klubova u koje su učlanjeni vlasnici i obožavatelji praktičnog skutera koji je nenadmašan u rešavanju problema gradske vožnje, parkiranja i izbegavanja prepreka svih vrsta.

Ali, i na dalekim meridijanima vespa je neprikosnovena. Slike iz Indonezije najbolje svedoče o tome da se i tamo ovaj motor u domaćoj varijanti rado i mnogo vozi, kao i u Singapuru gde se uveliko ubraja u znamenitosti grada jer je neprevaziđen kao rent-a-skuter za obilazak ove azijske metropole. U Turskoj ga voze i cene kao da su ga oni izmislili, ali ni u Srbiji ljudi iz ranijih generacija nisu bili ravnodušni prema tom “gostu” s Apeninskog poluostrva. U kultnom filmu “Ljubav i moda”, kao i u holivudskom preteči, glavna glumica Beba Lončar se nasmejana vozika praznjikavim beogradskim ulicama i naravno privlači pažnju prolaznika zbog spoja dve lepote: devojke i vespe.

Slavni par u Rimu

Vrhunski marketing u davna, posleratna skromna vremena, vespi je donela jedna scena iz holivudske produkcije 1953. godine. Gregori Pek i Odri Hepbern u filmu “Praznik u Rimu” kruže na ovom motoru po večnom gradu i tu sliku su tadašnje i kasnije generacije uvek imale pred očima kada su birale ovaj motor i zaljubljeni se vozikali po svom gradu.

Vespa korišćena u ovom filmu je iz nulte serije, proizvedena 1946. godine, nosila je fabrički broj 3 i imala 99 kubika. Čuva se i danas i s razlogom se smatra najstarijom na svetu.

Klubovi ljubitelja

Prema nekim procenama, samo u Švajcarskoj danas postoji 50 zvanično registrovanih klubova ljubitelja vespe, sa ukupno više od hiljadu članova. Već je zakazano njihovo naredno, redovno godišnje okupljanje na međunarodnom planu, koje je bilo otkazano zbog pandemije, kaže Zilke Kiste, članica VESPA kluba u Cirihu i izdavač klupskog magazina.