Z. Raš
Srećna porodica: Vrankovići u redakciji "Vesti"

Verni čitaoci „Vesti“, porodica Vranković iz Melburna, nalazi se na godišnjem odmoru u Srbiji iskoristili priliku da posete Dopisništvo „Vesti“ u Beogradu. Miroslav i Željana su sa naslednicima Jovanom (8) i Danilom (5) došli da vide mesto gde se pravi njihova omiljena novina, koju godinama redovno čitaju.

Miroslav i Željana su kao tinejdžeri stigli u Melburn, gde su se kasnije i upoznali i svili porodično gnezdo. Oboje su poreklom iz Hrvatske, ali ih je ratni vihor prvo prinudno preselio u Beograd, iz kog su se, svako sa svojom porodicom, put Australije otisnuli krajem 20. veka. Miroslav je imao 19, a Željana 16 godina, kad su počeli novi život na Petom kontinentu.

– Početak, kao i svaki drugi, nije bio lak, ali smo se brzo aklimatizovali. Dovršila sam školovanje započeto u Srbiji i po završetku koledža sam relativno brzo počela da radim u Ministarstvu finansija, gde sam i dan-danas – rekla nam je Željana.

– Došli smo u Australiju sa izbegličkim papirima, sa njima smo normalno mogli da se školujemo i radimo, a relativno brzo smo dobili australijsko državljanstvo – dodaje Miroslav, koji radi u firmi koja se bavi prodajom rekreativnih vozila i prikolica.

Vrankovići žive u delu Melburna Dandenong, udaljenog od centra grada 30-ak kilometara, a poznatog po tome što u njemu živi veliki broj Srba.

– Kad smo zasnovali porodicu odlučili smo se za Dandenong, jer je miran kraj, pogodan za porodični život, blizu su nam i vrtić i škola.

Dok su bili mlađi i dok nisu imali decu, Vrankovići su bili veoma česti na druženjima Srba iz Melburna.

– Ranije smo često išli na mesta gde se okupljaju Srbi, na jednom takvom mestu smo se i upoznali. Ali, otkad su se rodili Jovan i Danilo nemamo dovoljno slobodnog vremena, zbog poslova i velikog broja obaveza, pa smo sve ređi na takvim mestima i druženjima.

– Sad se najčešće viđamo sa našim ljudima u crkvi, uglavnom na velike praznike, kad se svi okupljamo da ih proslavimo – dodaje Miroslav.

Uprkos činjenici da su im oba sina rođena u Australiji i da se odmalena školuju na engleskom, Vrankovići se trude da Jovan i Danilo dobro govore srpski, uče ih našim običajima i redovno idu u crkvu.

– Ponosni smo građani Australije, ali ne želimo da zaboravimo ko smo i odakle smo. Redovno čitamo „Vesti“, to nam je svakodnevna spona sa maticom – zaključili su na kraju razgovora Vrankovići.

Na naslovnoj strani

Jovan i Danilo, naslednici Vrankovića, krasili su naslovnu stranu australijskog izdanja „Vesti“ 22. aprila ove godine. Mladi Vrankovići su uslikani kad su ih roditelji doveli u crkvu u Kizborou, najveću srpsku svetinju u državi Viktorija, na obeležavanje velikog pravoslavnog praznika Lazareva subota, u narodu poznatijeg kao Vrbica.

Poklon za naslednike

Najmlađi članovi porodice Vranković dobili su na poklon specijalno izdanje „Vesti“ – knjigu „Učimo ćirilicu“, koja je napravljena i prilagođena za decu srpskih iseljenika širom planete.

Jovanu i Danilu se knjiga dopala i privukla im pažnju, pa se nadamo da će obojica čitati i pisati ćirilicu kad sledeći put posete Srbiju.