R. R. R.
Učesnici radionice sa organizatorima

Na izmaku leta, splet zanimljivih dešavanja u organizaciji Kulturnog udruženja srpske omladine u Trstu (Associazione Culturale Giovanile Serba – ACGS) opet je okupio publiku i radoznale zemljake sa željom i nadom da se zainteresuju i privuku novi članovi. U nizu zbivanja ističu se predstavljanje romana za decu i mlade “Mika” višestruko nagrađivane autorke dr Jelene Angelovski, o kojoj su “Vesti” u više navrata pisale i književno-jezička radionica za pisanje na maternjem jeziku. Radionica je trajala od 7. do 10. septembra 2023. u prostorijama Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, uz učešće dece, roditelja i zainteresovanih učesnika srpskog porekla iz Italije i Slovenije.

– Predstavili smo štampano i audio-izdanje romana “Mika”, a ovom prilikom je autorka čitala odlomke i protumačila osnovne ideje i teme ovog dela na srpskom jeziku koji se fokusira na našu decu koja rastu u dijaspori – otkriva za “Vesti” Dušica Milutinović, član Upravnog odbora ACGS.

Jelena Angelovski govorila o svom romanu

Kknjiževno-jezička radionica za pisanje na maternjem jeziku organizovana je za više generacija. Radionica “Izmišljamo književne likove” bila je namenjena uzrastu od 6 do 12 godina.

Mašta: Najmlađi osmišljavali junake književnih dela

– Najmlađi su se fokusirali na to ko sve može postati književni junak, da li to uvek moraju biti vitezovi i princeze, ili je moguće udahnuti književni život običnim ljudima sa kojima živimo, pa i predmetima koji nas okružuju. Uz zabavnu igru osmišljavanja neobičnih junaka deca su radila na svojoj veštini pisanja na srpskom jeziku. Ni srednjoškolci nisu zaostali učešćem na radionici Kako da napišem dijalog za uzrast od 12 do 18 godina, gde su naučili kako da sami napišu dijaloge koje bi rado slušali u nekom filmu ili seriji i uvideli da pisanje može biti i te kako uzbudljiv posao. Program je upotpunjen radionicom i razgovorom za roditelje Usvajanje srpskog kao zavičajnog jezika, koja je pokrila najvažnije teme za svakog ko živi daleko od jezika matice ili odgaja decu u okruženju drugog jezika – istakla je Tijana Delić, sekretar udruženja.

Podrška

Projekat su finansijski podržali Ministarstva kulture Srbije, Srpska pravoslavna crkvena opština u Trstu i Banka ZKB, a korišćena su i sredstava udruženja. Tim koji je sproveo projekat činili su Dušica Milutinović, Ane Černok, Maja Berović, Dijana Musulin, Tijana Delić i Nenad Stokić.

Predstavljen je rad udruženja

Poziv mladima da se pridruže

Ove aktivnosti ACGS su otpočele prezentacijom o radu udruženja koje je osnovano septembra 2017. uz dodelu zahvalnica dosadašnjim partnerima i saradnicima na raznim projektima. Akcenat je stavljen na ohrabrenje novih mladih članova da se pridruže i doprinesu originalnim inicijativama za buduće aktivnosti i Kulturnog udruženja srpske omladine u Trstu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here