Pixabay.com

Dok veći deo Australije uživa u sunčanim prolećnim danima, a u delovima Kvinslenda i Novog Južnog Velsa se već suočavaju s požarima, Tasmaniju je u utorak uveče pogodilo jako nevreme. Razoran vetar, koji je u Hobartu dostizao brzinu od 98 kilometara na sat, obarao je stabla, električne stubove i krovove s kuća, pričinivši pritom materijalnu štetu na imovini stanovništva.

Nevreme je bilo najjače na jugu i istoku ostrva, gde je Služba za hitne intervencije primila oko 30 poziva za pomoć. Više od 7.000 domaćinstava ostalo je bez struje, a nekoliko škola na jugu države privremeno je zatvoreno, a nastava prebačena u onlajn format.

Vetar uraganskih razmera dostigao je čak 159 kilometara na sat na planini Maunt Velington, gde su saobraćajnice zatvorene zbog više oborenih stabala. Komunalne ekipe rade na raščišćavanju puteva, a posao im je u sredu otežavala i kiša koja je padala na celoj teritoriji Tasmanije.

Kišovito i hladno vreme proširilo se i na Viktoriju, gde je u sredu izmereno samo 14, a u četvrtak 15 stepeni. Zahlađenje izazvano jakim južnim vetrom stiže i na teritoriju Novog Južnog Velsa, ali meteorolozi najavljuju da već tokom vikenda u ovoj državi stiže razvedravanje i povratak sunčanih i toplih dana, sa temperaturama i do 29 stepeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here