Vinko Lozić i dalje neženja

0

Vinko, stari bećar i vinopija, i ove godine je organizovao za svačiji ukus po nešto
 

Septembar je inače mesec kada počinje berba u vinogradima širom Srbije, i kada se organizuju brojne svetkovine u čast grožđa i vina, uglavnom na isti kalup, ali se ova vršačka, ipak po mnogo čemu razlikuje.

 

Dani berbe grožđa u Vršcu, koji su proteklog vikenda održani 57. put, posebni su po tome što imaju jedinstvenu priču, čiji je glavnik junak Vinko Lozić, koji na početku fešte od gradonačelnika preuzima ključeve grada i od njega pravi sasvim drugačiji Vršac – Vršac u kom su sve ulice pijane, u kom se zvuci tamburice i boemske pesme u kasne sate čuju i iz najskrovitijih uličica, a Vrščani uživaju u kobasicama u vinu.

 

Grožđebal

Maskarada na ulicama

Prema podacima iz Turističke organizacije Vršca, u grad pod Bregom proteklog vikenda sjatilo se na desetine hiljada gostiju i više od 20.000 stranaca iz Bolivije, Meksika, Austrije, Kanade, Slovenije, Hrvatske i susednih Mađarske i Rumunije. Mnogi od njih bili su učesnici svečane maskarade i povorke u centru grada, a istovremeno su bili u prilici da na ulicama grada probaju čuvena lokalna vina, kupe grožđe, posete podrume i vinogorje, slušaju tamburice i uživaju u bogatim kulturnim, umetničkim, sportskim i drugim sadržajima.

Vinko, stari bećar i vinopija, i ove godine je organizovao za svačiji ukus po nešto, ali je, istina, najviše ugađao svojoj volji. Tako je tradicionalno na izboru za mis berbe sebi izabrao novu devojku, osamnaestogodišnju Vesnu Bugarski iz Bačkog Petrovog Sela, koju je, ponosno provozao fijakerom kroz centralne ulice grada, u sklopu karnevalske povorke.

– Svi me pitaju kada ću se više oženiti, jer imam čak 172 godine, ali kako da se ženim pored ovolike lepote – šeretski se stari kicoš obraćao brojnoj publici, koja se neposredno pre jakog pljuska okupila da isprati 25 karnevalskih ekipa, među kojima su bili i učesnici iz Bolivije, Slovenije i Hrvatske.

Za Vrščane se kaže su u stanju da popiju puno akova vina, a da ostanu učtivi i veseli, kako bi im brojni gosti došli i sledeće godine. Ipak, ove godine bilo ih je vidno manje nego inače.

– Nije lako piti i veseliti se tri dana bez prestanka i istovremeno ostati trezan. Mada, mogao bih ja tako još dugo, ali je, eto, došlo vreme da se ponovo povučem u ove naše ogromne vinograde, da ih održavam i čuvam, jer vinogradi ne traže gospodara, već slugu – sa setom je na rastanku poručio Vinko, kojeg već godinama tumači glumac Miroslav Žužić, vraćajući ključeve grada gradonačelniku Čedomiru Živkoviću.

Vršački Grožđebal je jedinstven i po tome što piloti vršačke vazduhoplovne akademije, iz aviona, iznad centra grada, bacaju paketiće grožđa i drugih simboličnih poklončića, kao i po tome što Banatski vinski viteški red "Sveti Teodor", u duhu starih vremena, u svoje redove prima po jednu poznatu ličnost. Ove godine to je bio reditelj Kokan Mladenović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here