Tanjug/AP
Viola fon Kramon

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon rekla je danas da je proteklih dana, tokom posete Kosovu, sa kosovskim liderima razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine.

Fon Kramon je na konferenciji za medije u Hotelu “Sirius” u Prištini, odgovarajući na pitanje da li će biti formirana Zajednica Srpskih opština, naglasila da je razmatrano kako nastaviti dijalog, ali da fokus razgovora nije bio samo na jednoj stvari.

– Očekivali smo da će obe strane u dijalogu da podignu očekivanja i nadam se da će se narednih meseci uskladiti svoje stavove i to se može postići samo pregovorima – rekla je Fon Kramon.

Ona je naglasila da je primer Prizrena pokazatelj da je moguće da multietničko društvo na Kosovu.

– Nadam se da se neće ponoviti slučaj povratnika koji nije poželjan – rekla je Fon Kramon govoreći o slučaju Dragice Gašić u Đakovici.

Fon Kramon je uputila kritike Francuskoj zbog skeptičnog stava po pitanju liberalizacije viznog režima i dodala da je takav stav i greška.

– Kosovo ima jasne uslove za dobijanje liberalizacije viznog režima. To je ispunjeno. EU nije uradila domaći zadatak, mislim da je Kosovo ispunilo kriterijume, odradilo svoj posao i mislim da EU iz ovog razloga gubi kredibilitet. Bila sam veoma kritična prema predsedniku Emanuelu Makronu – istakla je Fon Kramon.

Fon Kramon: Vlada radi na priznanju Kosova

Ona je naglasila je da trenutna vlada radi na tome da neke zemlje priznaju Kosovo, rekavši da se nada da će u tome uspeti.

– Vidim da nas ništa ne bi sprečilo da integrišemo Kosovo u evropsku porodicu. Mislim da nove generacije i da oni koji žive van Kosova rade dobar posao. Mislim da je veća integracija dijaspore takođe dobra. To pozdravljamo, mislim da je to veliki korak napred – dodala je Fon Kramon.

Ona se osvrnula i na Vašingtonski sporazum i naglasila da EU nije učestvovala u pripremi tog sporazuma.

– Unija nije bila umešana u dogovore oko Vasingtonskog sporazuma. Vidim da Lajčak i Palmer koordinišu. Nisam sigurna da Vašington želi da primeni sporazum. Potreban nam je kontinuitet i spremnost ove vlade za dijalog – rekla je Fon Kramon.

Izvestilac za Kosovo u EP se osvrnula i na prava LGBT populacije i pozvala kosovske lidere da učestvuju u “Paradi ponosa” i dozvole istopolne brakove promenom Građanskog zakonika.

2 COMMENTS

  1. Pitam se da li je ova naciskinja normalna ?
    Moze im se nasi politicari odavno na odmoru, dok nas matletiraju a vodja pravi sobstvenu roadshow za ovce.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here