EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Novi vlasnici avio-kompanije Virdžin su kao jedan od prvih poteza od kupovine australijskog brenda pripremili 3.000 otkaza. Trećina od ukupnog broja zaposlenih biće proglašena za tehnološki višak, dok će oko 6.000 radnika zadržati svoje pozicije i pod novim poslodavcem, američkom kompanijom “Bejn Kapital“.

Pored otpuštanja, u “Bejnu“ su odlučili da se reše i Virdžinove ćerke firme – prevoznika Tajger. Ovaj poznati brend koji su mnogi Australijanci birali zbog povoljnih cena, prestaće da postoji, ali će Virdžin zadržati sertifikat avio-operatera, što znači da postoji šansa da se Tajger (ili možda pod nekim drugim imenom), vrati na Ozi nebo kada se pandemijska kriza završi i tržište dođe na nivo iz prethodne godine.

Međutim, u novom rukovodstvu Virdžina ne očekuju da će to baš tako skoro dogoditi, o čemu sveodoče i reči novog-starog izvršnog direktora Pola Skare.

– Nismo imali drugi izbor nego da smanjimo svoje kapacitete kako bismo preživeli COVID-krizu. Naša pretpostavka je da će u najboljem slučaju biti potrebno tri godine da se potražnja za domaćim i kratkim međunarodnim letovima vrati na pređašnji nivo. Ali, postoje vrlo realni izgledi da taj period potraje i duže – izneo je mračne prognoze Pol Skara.

Čelnici avio-prevoznika, koji se početkom godine našao na ivici bankrota i morao da proglasi stečaj, veruju da će 6.000 zaposlenih (od kojih je dobar deo trenutno na prinudnom odmoru) ponovo biti angažovano kada se tržište stabilizuje.

U planovima za dalju budućnost je i da se ponovo zaposli 2.000 ljudi, odnosno da se jednog dana kompanija vrati na sadašnji broj radnika. Međutim, novi vlasnici iz “Bejna“ ne isključuju mogućnost da pre toga dođe i do novih otpuštanja, usled nepredvidivosti pandemije.

– Ne možemo da garantujemo da će se broj otkaza zaustaviti na 3.000. U situaciji u kakvoj je avio-industrija danas, ništa više ne može da se garantuje – poručio je Skara.
Većina radnika Virdžina ostaće na JobKeeper programu, što znači da će do oktobra primati po 1.500 dolara na dve nedelje, a zatim će do marta imati zagarantovanih 1.200, pošto ova pomoć države uskoro počinje da se smanjuje.

Kada je reč o onima koji će dobiti otkaz, Virdžin će im ponuditi određene benefite u vidu produžetka popusta za zaposlene i tokom naredne dve godine.
U kakvu situaciju je dospela australijska avio-industrija najbolje govori podatak da je pre samo mesec dana i nacionalna kompanija Kvantas saopštila da će 6.000 zaposlenih biti otpušteno, dok je njih 15.000 na prinudnom odmoru.

Smanjuje se i flota aviona

Nove gazde Virdžina odlučile su se za još jedan važan korak u smanjenju troškova. Flota aviona ovog prevoznika biće značajno redukovana, pošto će iz upotrebe biti povučene sve letelice izuzev Boinga 737. Dakle, svi avioni Boing 777, ATR, Erbas A330 i Tajgerovi Erbas A320 više neće saobraćati i mahom će biti prodati. Odluka Virdžina da se odrekne svih turboproeleraca ATR mogla bi da ugrozi i brojne linije ka regionalnim centrima u Australiji.
Međutim, za sada se najavljuje da će na 18 od 20 ovih destinacija voziti Boing 737, dok bi mogle da se obustave jedino letovi ka Tamvortu, Port Mekvoriju i Olburiju.
Ostaju letovi za Tokio, Los Anđeles, Bali…

Virdžin za sada neće trajno odustati od svih međunarodnih letova. Linije za Tokio i Los Anđeles ostaće aktivne kada se tržište oporavi, kao i niz letova do bližih inostranih destinacija.

Tu se prvenstveno misli na popularna letovališta Bali i Fidži, ali i linije ka Novom Zelandu i još nekoliko pacifičkih ostrva, u zavisnosti od potražnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here