Youtube/NOVA VIDEO
Tatjana Adžić Vukičević

U Srbiji se sledeće nedelje očekuje četvorocifreni broj novozaraženih od korone, upozoravaju stručnjaci iz Kriznog štaba koji se zalažu za restriktivnije mere, a prvenstveno za ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 sata ili do ponoći.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon je za “vrlo ozbiljne restriktivne mere” jer bez njih i veće vakcinisanosti Srbija neće moći lako da izađe na kraj sa virusom.

Brojevi obolelih vrtoglavo rastu i to brine, rekla je dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici i navela podatak da se za nedelju dana broj pacijenata u bolnici utrostručio, da rastu brojke onih na intenzivnoj nezi, kao i da su najčešći pacijenti sredovečni muškarci.

– Virus je podjednako opasan bez obzira u kojoj varijanti, bilo u delta, lambda, brazilskom ili londonskom soju. Ljudi koji leže kod nas su 90 posto na kiseoničkoj potpori, a 70 do 80 odsto na bolničkom lečenju su nevakcinisani muškarci između 40 i 50 godina starosti i oni su najteži bolesnici – navela je doktorka Adžić Vukičević.

Ona je kazala da svi pacijenti daju obećanje da će se vakcinisati čim izađu iz bolnice i apelovala na sve građane Srbije da se vakcinišu, istakavši da 1.000 novoobolelih u avgustu baš brine.

– Spremni smo za najgori scenario, a nadam se da do toga neće doći – rekla je dr Tatjana Adžić Vukičević i navela da je u bolnici u Batajnici otvorena intenzivna nega dva, poluintenzivna šest, a kako je najavila prvog dana iduće nedelje osam i devet, da situacija ne bi dočekala bolnicu i lekare nespremne.

Zdravstveni radnici su, kaže, u skafanderima, ne bave se onim za šta su se školovali, pa zato apeluje na građane da se vakcinišu.

– Tako je bilo lepo pre šest nedelja, imali smo samo tri pacijenta u intezivnoj nezi. Ljuta sam što nismo iskoristili priliku da se vakcinišemo, a posebno na zdravstvene radnike koji se nisu vakcinisali – navela je ona.

Dr Tatjana Adžić Vukičević je kazala da je ovo neka vrsta lutrije, svi misle neću baš ja da se razbolim, ali svi treba da pođu od toga šta ću ako se meni to desi. Ona je navela podatak da je najmlađi pacijent devojka koja ima 24 godine i da je bolnicu dospela posle letovanja u Crnoj Gori, a da u bolnici ima i 27-godišnji pacijent.

Pacijenti i iz dijaspore

Dr Adžić Vukičević kaže da više od 90 odsto pacijenata u bolnici u Batajnici nije vakcinisano.

– Najčešće dolaze sa odmora, goruće je Crnogorsko primorje, ali i naši državljani koji dolaze iz inostranstva gde žive i rade – kazala je doktorka i dodala da ima slučajeva da se hospitalizuje cela porodica i da postoje male epidemije u porodicama.