Pixabay

Sobne biljke oplemenjuju svaki zatvoren prostor. One ne samo što mogu da budu ukras i daju dašak prirode, već dom mogu da učine i zdravijim prostorom.

Stručnjak za biljke Erin Marino, koja je i urednica specijalizovanog portala „Sil“ za tu oblast, navela je koje sobne biljke mogu da poboljšaju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

„Kroz fotosintezu, biljke apsorbuju ugljendioksid i oslobađaju kiseonik. Kroz transpiraciju, biljke povećavaju vlažnost vazduha“, objasnila je ona.

Erin Marino je napomenula da sobne biljke nisu jedini i konačni odgovor za bolji kvalitet vazduha, ali apsolutno mogu da budu deo rešenja.

Salonska palma

Salonske palme bile su popularne sobne biljke još u viktorijanskom dobu. Lako se održavaju, a pogodne su i za kućne ljubimce.

Zamija

Izvrsna opcija za prostor sa manje sunčeve svetlosti je je izdržljiva biljka zamija, za koju Marino ističe da može sedmicama da izdrži bez vode.

Međutim, upozorila je da je i zamiji potrebna određena količina svetlosti, pa bi je trebalo držati blizu prozora ili nekog drugog izvora svetlosti.

Svekrvin jezik

Ako tražite kućnu biljku koja je tolerantna na manjak svetlosti, Marino preporučuje da uzmete biljku kontroverznog naziva — svekrvin jezik.Ta biljka ima sposobnost da pročišćava vazduh, a otporna je i na sušu, tako da je uglavnom možete zanemariti i gledati kako napreduje.

Bostonska paprat

Bostonska paprat može da izdrži sušnije uslove od većine paprati, što je čini izvrsnom za početak gajenja biljki.Uz to, jako lepo izgleda.

Orhideja

Orhideja je elegantan cvet koji nikada neće izaći iz mode.Pokazalo se da su dobre i za kvalitet vazduha.

Cik-cak kaktus

Cik-cak kaktus ili kaktus riblje kosti dobro uspeva na indirektnom svetlu, a ako budete imali sreće može i da procveta, preneo je portal „Kliks“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here