pixabay.com

Mnogi ljudi se bore sa visokim krvnim pritiskom. Simptomi povišenog krvnog pritiska mogu da se pojave mnogo pre nego što shvatite da imate problem.

Stanje poznato kao hipertenzija retko kada pokazuje jasne simptome. Ukoliko se ne leči, povećava se rizik od ozbiljnih problema kao što su srčani udar i šlog. Kako biste smanjili krvni pritisak, važno je da se zdravo hranite.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Nauka o hrani i ishrana”, ispijanje neslanog soka od paradajza ublažava simptome hipertenzije. U istraživanju je učestvovalo 184 muškarca i 297 žena koji su ispijali sok od paradajza godinu dana. Na kraju istraživanja kod 94 učesnika sa nelečenim simptomima hipertenzija je znatno opala.

Pritisak se smanjio sa 141,2 na 137 mmHg, a donji je smanjen sa 83,3 na 80,9 mmHg, piše Dejli star. Slične simptome su imali i žene i muškarci. Smanjite unos alkohola ako želite da poboljšate stanje organizma, a smanjite i unos kofeina i spavajte najmanje 6 sati dnevno.

U riziku od visokog pritiska ste ako ste stariji od 65 godina, ako imate višak kilograma, ako imate pretke sa Kariba i iz Afrike, imate pretke koji su imali rođaka sa ovim problemima. Takođe, nije dobro ukoliko jedete previše slane hrane, a premalo voća i povrća, kao i ako ne vežbate redovno, pušač ste i ne spavate dovoljno. Smanjite unos alkohola i kofeina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here