Vizuelno svedočanstvo o Velikom ratu u Srbiji

0

Pripadnici srpske dijaspore u Kalgariju, u provinciji Alberta, priredili su izložbu fotografija povodom 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata. U sali novosagrađenog hrama Svetog Simeona Mirotočivog izložena su 24 postera, svaki sa po nekoliko fotografija, snimljenih tokom Velikog rata iz arhiva Narodnog muzeja u Valjevu, kao i iz drugih izvora. Ulaz na izložbu je besplatan, a dobrovoljni prilozi posetilaca biće pridodati u fond za pomoć poplavljenima u matici.
Valjevski muzej poseduje zbirku radova prvog srpskog ratnog fotografa i akademskog slikara, Beograđanina Dragoljuba Pavlovića koji je snimio dramatične prizore bombardovanja i odbrane Beograda, kao i borbi i stradanja srpske vojske na Solunskom frontu.
Prema rečima Vesne Ivković, članice Društva za zaštitu srpske baštine “Ravna gora” iz Kalgarija koje je organizovalo izložbu, Pavlovićevo istorijsko vizuelno svedočanstvo upotpunjeno je i poznatim fotografijama drugih autora iz Prvog svetskog rata poput “Oka sokolovog” na kojoj je izviđač Dragutin Matić, zatim snimaka dve žene-ratna heroja Milunke Savić i Britanke, pripadnice srpske vojske Flore Sandes i drugih.
Postavka uključuje i fotografije iz Cerske i Kolubarske bitke, kao i portrete četvorice srpskih vojvoda Radomira Putnika, Živojina Mišića, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića. Malo je poznato da u širem regionu Kalgarija, u masivu Stenovitih planina, postoji planina odavno imenovana po vojvodi Putniku koju su, otkrivanjem i osvećenjem spomen-ploče, pre dve godine ovekovečili
članovi iste organizacije koja je priredila i komemorativnu izložbu. U toku su razgovori o postavci ove izložbe i u glavnom gradu Alberte Edmontonu.
Govornici-gosti na otvaranju izložbe i komemoraciji u Kalgariju bili su poznavaoci istorije i savremenih sukoba na Balkanu, poslednji ambasador Kanade u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset i jedan od najpoznatijih vojnih novinara u Kanadi Skot Tejlor, urednik i izdavač kanadskog vojnog magazina “Espri d’ kor”, pored ostalih, autor knjige “Inat” o Srbiji i ratu na Kosovu.

Uvećava se dijaspora
U Kalgariju, jednom od najprosperitetnijih kanadskih gradova, danas živi oko 5.000 doseljenika srpskog porekla, iako je do početka
1990-ih godina tamo živelo svega četrdesetak srpskih porodica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here