EPA
Vjosa Osmani

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani najavila je da će nova politička inicijativa, čije formiranje razmatra, biti samo privremeni angažman, prenosi Koha.

Osmani je istakla da je izbačena iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), međutim, nije isključila povratak u tu stranku.

Kritikovala je DSK, rekavši da je izbačena od onih koji “nisu bili na strani principa DSK”.

– Izbačena sam iz DSK 21. juna. To je stvarnost koju mnogi ljudi pokušavaju da relativizuju. Ali, to je istina. Nazivajte je kako hoćete, bilo isključenje ili razrešenje sa svih funkcija ili šta god želite. Proterana sam iz stranke, jer ne žele moj doprinos. Proterali su me jer im se ne sviđa moj stav, ne sviđaju im se moje ideje, ne sviđa im se moje prisustvo – poručila je Osmani.

Prema njenim rečima, sve to su prihvatili samo u vreme izbora, ali sada im to ne treba.

– Dakle, bila je njihova odluka da nastave put koji su izabrali, a to je put protiv volje građana od 6. oktobra. Izabrali su drugi put i žele dalje bez mene. To je put koji su oni izabrali – ocenila je Osmani.

Predsednica Skupštine Kosova je ponovila stav da ne namerava da pređe u bilo koji drugu aktuelnu stranku. Dodala je da je to tek u fazi rasprave o idejama o tome kako bi nova inicijativa mogla da funkcioniše.

Kako je navela, nova inicijativa može se pokrenuti samo sa intelektualnim, profesionalnim i ljudima koji imaju integritet.

Ta inicijativa koju može formirati, dodala je, biće pokrenuta za ujedinjenje, demokratizaciju i otvaranje puta istinskim profesionalcima i ljudima sa integritetom.

– Sačekaću da vidim šta će se desiti u DSK tokom ovih godina. Ako zaista postoji pokret za reformu, koji na videlo iznese ljude koji se drže datih javnih obećanja, koji su poznati po zalaganjima protiv kriminala i korupcije i koje stvarno zanima upravljanje čistih ruku, čineći tako Kosovo državom u kojoj ima nade, tada ću se naravno vratiti – istakla je Osmani.

Poručila je da angažovanje na ovim izborima, koji će se održavati za veoma kratko vreme, vidi i kao neku vrstu privremenog angažmana.

– Takođe je i glas za promene u DSK, jer će to biti poruka da bi DSK zaista trebalo da se reformiše i da se menja, da se otvori prema onima koji drže reč i da se ono što se desilo 6. oktorbra ne smatra kao nešto normalno – rekla je Osmani.

Istakla je takođe da je ovo za nju privremena obaveza da bi pomogla spolja, a drugi da pomognu iznutra i DSK da se vrati svojim istinskim vrednostima.

Predsednica Skupštine Kosova je rekla da u inicijativi koja se sada može formirati, kao jedinog partnera vidi Pokret Samoopredeljenje.

Osmani je izbačena sa vodećih funkcija u DSK nakon što se usprotivila rušenju vlade Aljbina Kurtija i bila protiv formiranja vlade Avdulaha Hotija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here