Vlada gasi nacionalni park “Šar planina”

0

Ski centar na Šar planini
 

Zaposleni u nacionalnom parku “Šar planina” u Štrpcu, njih 30, već 11 godina se suočava sa brojnim problemima. Plate su neredovne, kasne mesecima, nema ni doprinosa, a ni posebnog dodatka, ulaganja nisu ni na vidiku… A iz Vlade Srbije najavljuje “zatvaranje preduzeća”.

“Od 1999. pa do danas, plate koje su u proseku 11.000 dinara, ne primamo redovno. Poslednja je bila za mart ove godine, a doprinosi na zarade nisu podmireni za čitavu 2008, deo 2007. i za poslednjih nekoliko meseci – od marta pa na ovamo“, kaže Ljubiša Stojković, predsednik sundikata.

Zaposleni iz ovog preduzeća nisu primali ni dodatak uvećan za sto odsto zbog toga što žive i rade na Kosovu. Kada su dobili sudski spor neko je to zloupotrebio i onda je većina ostala i bez tih nadoknada.

“Bilo je tog novca, pošto su na snagu stupile izvršne sudske presude, ali je troje zaposlenih – svako za sebe – podiglo novac u proseku od po 600.000. Posle toga nam je račun preduzeća automatski bio blokiran, i ostaće tako sve dok se ne izmire obaveze na ime sudskih presuda“, pojašnjava Stojković.

Nacionalni park od 1993. godine

Nacionalni park Šar planina prostire se na površini od 39.000 hektara, dugačak je 85 kilometara duž granice sa Makedonijom. Za nacionalni park proglašen je 1993. godine, a posle rata jedan njegov deo, koji pripada prizrenskoj opštini Dragaš, kontrolišu kosovske vlasti.

Izlaz iz ove situacije Stojković vidi u izmeni dela Zakona o nacionalnim parkovima. Upitan da li su razgovarali sa predstavnicima kosovskih institucija o rešavanju njihovih problema on kaže:

“Ne, hoćemo da iscrpimo sva moguća sredstva sa našom državom i da sa našim osnivačem dođemo do razumnog rešenja. Kosovske vlasti nas ne interesuju, jer nas one nisu ni osnovale – osnivač je Vlada Republike Srbije. Činjenica je, međutim, da od rata na ovamo ovde vlada bezakonje. Ne možemo da ubiramo nikakve naknade, a ima mnogo šta da se naplati. Ali, zbog tog bezakonja nismo u mogućnosti da naplaćujemo, pogotovu privatnim licima.“

U međuvremenu je promenjen direktor, ali iz Vlade Srbije i kabineta resornog ministra Olivera Dulića, novom direktoru je "poručeno da je pokrenut proces ukidanja preduzeća“.

Stojković kaže da se zaposleni sa tom odlukom ne slažu i da će nastojati da do zatvaranja preduzeća ne dođe, a koliko će u tome uspeti pokazeće vreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here