Tanjug

Aleksandar Vučić saopštio je na Glavnom odboru SNS-a imena ministara u novoj Vladi Srbije. Predsednik je istakao da se prvi put u uslovima ratnog stanja u okruženju bira Vlada pred kojom su veliki izazovi, pre svega po pitanju KiM, i uz velike pritiske koji će uslediti.

Vučić je prvo održao sastanak Predsedništva SNS-a, a onda članovima glavnog odbora stranke preneo da je prihvaćen predlog Ane Brnabić o sastavu novog kabineta, a onda je to isto učinio i Glavni odbor.

– Upravo smo završili sednicu Predsedništva, na kojoj smo razmenili mišljenja. Neću da govorim previše o političkoj situaciju osim u nekoliko rečenica. Od kada smo preuzeli vlast 2012. godine, promenili smo Srbiju i mnogo toga dobroga uradili – rekao je Vučić.

Za slobodnu Srbiju

On je istakao da se ova Vlada bira u trenutku kada znamo da imamo ratno stanje u okruženju i kada reč kompromis ne postoji. Zato je naglasio da računa mudrost i posvećenost članova Glavnog odbora.

– Pred nama su veliki izazovi oko Kosova i Metohije. Cela vlada mora da ima jedinstven stav po tom pitanju. Biće i pritisaka po pitanju spoljne politike naše zemlje. Niko ne želi da razume našu poziciju – kazao je predsednik.

On je napomenuo da trenutno u Srbiji ima podela, ali da SNS mora da brine o narodu Srbije.

– Svi ti pritisci biće samo teži, jer mi smo zemlja koja kod jednog dela Međunarodne zajednice budi nečistu savest zbog onoga što su nam uradili. Nećemo im dozvoliti da nas ponižavaju kao što su činili. Suština naše politike jeste slobodna Srbija. Nekada ćemo donositi odluke koje bole, ali ćemo ih sami donositi – naglasio je Vučić.

On je članove Glavnog odbora podsetio da im je rekao da se nada da SNS nikada neće postati jedna od onih žutih stranaka koje su postale biznis političke organizacije.

– Moramo da budemo politička stranka koja će da radi u interesu naroda. To je najvažnija stvar – istakao je Vučić.

Rotacija u MUP i BIA

Predsednik je naglasio da je ponosan sam na mnoge ljude koji neće ući u sastav nove Vlade i pročitao imena ministara. Tako se saznalo da se u Vladu vratio Ivica Dačić koji će opet biti ministar spoljnih poslova kao i u periodu 2014-2020. Samo pet starih ministara nije zamenilo mesta, a u Vladi više neće biti dosadašnjeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića i ministarke energetike Zorane Mihajlović. Na spisku nema ni dosadašnjeg ministra policije Aleksandra Vulina, za kog se nagađa da će preuzeti mesto direktora BIA. Naime, dosadašnji prvi obaveštajac Bratislav Gašić predložen je za ministra unutrašnjih poslova.

Za SPS četiri mesta

SPS je održao sednicu Izvršnog odbora u isto vreme kada i GO SNS. Socijalisti su saopštili da će osim Dačića imati još tri ministra, od toga jednog bez portfelja, kao i Rade Basta kojeg su delegirali iz Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme.

Dačić opet šef diplomatije

Ana Brnabić ostaje na mestu premijerke, a predsednik je naveo imena novih ministara i dodao da su ostala nepopunjena mesta u ministarstvima telekomunikacija i za javna ulaganja. Takođe i ministara bez portfelja.

x Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova

x Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane

x Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija

x Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine

x Rade Basta, ministar privrede

x Jelena Tanasković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

x Irena Vujović, ministar za zaštitu životne sredine

x Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

x Dubravka Negre, ministar rudarstva i energetike

x Maja Popović, ministar pravde

x Aleksandar Martinović, ministar za upravu i lokalnu samoupravu

x Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

x Bratislav Gašić, Ministarstvo unutrašnjih poslova

x Tanja Miščević, ministar za evropske integracije

x Branko Ružić, ministar prosvete

x Jelena Begović, ministar za nauku

x Danica Grujičić, ministar zdravlja

x Nikola Selaković, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja

x Darija Kisić, ministar za brigu o porodici

x Husein Memić, ministar za turizam

x Zoran Gajić, ministar sporta

x Maja Gojković, ministar kulture

x Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu

Bankarka upravlja energetikom

Iznenađenje javnosti i to pozitivno izazvalo je ime Dubravka Negre koja će u novoj vladi voditi resor energetike umesto Zorane Mihajlović. Ona na ministarsko mesto dolazi sa važne funkcije u banci i veoma je poznata u poslovnim i ekonomskim krugovima.

Dubravka Negre je član Izvršnog odbora Komercijalne banke, a pre toga bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, gde je provela pet godina.

Novi ministar odbrane Miloš Vučević istakao je da je suštinska želja Predsedništva i Glavnog odbora SNS da država dobije Vladu koja će voditi račluna o interesima Srbije, a ne nekih interesnih sfera.

– Verujem da će Vlada u narednom periodu biti dostojna izazova, da će biti fokusirana pre svega na očuvanje interesa svih građana Srbije. Ponosan sam na činjenicu da smo imali kapacitet da predlažemo i nestranačke ličnosti, ubedljivo najviše žena u sastavu Vlade i time pokazujemo da smo spremni da menjamo društvo na bolje. Gledaćemo da sačuvamo ovaj naš brod koji se zove Srbije – rekao je Vučević.