B. Simonović
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

Episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije Mićović, postaće novi mitropolit crnogorsko-primorski, odnosno naslednik svog duhovnog oca Amfilohija Radovića i defakto drugi čovek Srpske pravoslavne crkve, dogovoreno je uoči održavanja Svetog arhijerejskog sabora.

Kako prenose mediji, vrh SPC doneo je nezvaničnu odluku da Joanikije bude prvi i jedini predlog za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, a na episkopima će biti da svojim glasovima potvrde podršku koja je, kako navode naši izvori, neupitna.

“Niko neće nametati vladikama da glasaju sa Joanikija i to uopšte nije ideja. On će biti predložen i gotovo sigurno izabran na to mesto, jer su naši arhijereji svesni da ne postoji pozvanija osoba da nasledi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori”, navodi izvor iz Patrijaršije.

On dodaje da je patrijarh Porfirije veoma blagonaklon prema ideji da Joanikije postane mitropolit i da će podržati ideju da on bude izabran.

“Patrijarh je mudar čovek i svestan je za verni narod Crne Gore Joanikije već mitropolit, odnosno jedino pravo rešenje za to mesto. Njih dvojica su izuzetno dobrim odnosima i nema sumnje da će on stati iza Joanikija”, objašnjava izvor.

Joankije: Prepuštam Saboru da donese najbolju odluku

Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, izjavio je, uoči početka zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, da tom najvišem zakonodavnom crkvenom telu prepušta da donese najbolje rešenje o tome ko će naslediti mitropolita Amfilohija.

– Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rešenje – rekao je vladika Joanikije.

Ko je vladika Joanikije

Nakon smrti mitropolita crnogorosko-primorskog Amfilohija, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je figurirao kao najozbiljniji kandidat za njegovog naslednika. Verni narod u Crnoj Gori i sveštenstvo od starta je bilo nepodeljeno u stavu da bi upravo on morao da bude taj koji će preuzeti brigu o Crkvi u Crnoj Gori.

Na to mesto Joanikija preporučju brojne okolnosti – bliska saradnja sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem, visok ugled koji uživa među vernicima i sveštenstvom u Crnoj Gori, a naročito njegova aktivna uloga u prošlogodišnjim litijama protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Rođen je 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću, da bi potom diplomirao na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine, a godinu dana kasnije je rukopoložen u čin jeromonaha (17. februara 1991. godine). Tada  je i postavljen za v.d. nastojatelja manastira Savina. Već naredne godine, 01. septembra 1992, Joanikije je postavljen za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji. Septembra 1995. godine unapređen je u čin protosinđela i postavljen za v.d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski sabor na redovnom zasedanju maja meseca 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane patrijarha srpskog Pavla, uz sasluženje mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima u Beranama i za njenog administratora postavio tadašnjeg vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here