J. Gajeskov
Lazarica je na veliki praznik bila puna vernika

U srpskim pravoslavnim hramovima širom Australije, u Krstopoklonu nedelju, obeležen je praznik Blagovesti presvete Bogorodice.

Učenici kabramatske škole „Vuk Karadžić“ na liturgiji

Episkop australijsko-novozelandski Siluan služio je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Kneza Lazara u Aleksandriji, uz sasluženje sveštenstva Sidnejskog namesništva.

Kao i u drugim hramovima, liturgiji u Lazarici je prisustvovao veliki broj vernika.

Stefan Heleta sa decom Lazarom, Isidorom i Markom

Vladika Siluan je posle praznične besede i molitve osveštao slavske darove povodom Blagovesti, slave Bratstva prepodobnog Justina Ćelijskog, dobrotvorne pomoćne organizacije pri crkvi u Aleksandriji.

Na kraju liturgije, episkop Siluan je pozdravio prisutne, čestitao praznik i slavu Bratstvu.

Crkva Svetog Save u Pertu na Blagovesti

„Tom prilikom je uručio i Arhijerejsku gramatu prvog stepena protojereju-stavroforu Radetu Radanu, odnosno Mitropolijskoj radionici „Riza“, istakavši jedinstveni crkveno-umetnički kvalitet i rad ove radionice, koja je ukrasila mnoge hramove širom Australije, Novog Zelanda, Amerike i Srbije, kao i Carsku lavru manastira Hilandar i Svete Gore“, objavljeno je na zvaničnoj stranici Mitropolije.

Episkop je takođe uručio Arhijerejsku gramatu prvog stepena Milici Kozlini, predsednici Saveza Kola srpskih sestara Mitropolije azustralijsko-novozelandske, za njen lični doprinos u nedavnoj akciji obnove Dečijeg kampa u manastiru Sveti Sava – Novi Kalenić, kao i za višegodišnji predan rad na čelu Saveza KSS.

Blagovesti u crkvi Svetog Save u Fareru

Arhijerejska zahvalnica je na predlog Milice Kozline uručena i Jelici Kiš i Tamari Milaš za njihovo angažovanje, naročito oko Dečijeg kampa.

 

Posle liturgije je upriličena praznična trpeza ljubavi, a održan je i svečani program.

Otac Rade Radan je primio arhijeresku gramatu

Blagovesti su svečano obeležene i u drugim hramovima SPC u Australiji, od Melburna, preko Vulongonga, Kanbere, Brizbejna, do Adelajda i Perta.

Otac Rade Radan prima gramatu od episkopa Siluana

Svečano je bilo i u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u sidnejskoj Kabramati, gde je liturgiju služio i vernike pričestio starešina hrama protojerej – stavrofor Đuro Đurđević, uz sasluženje protojereja Gorana Ćećeza, a apostole je čitao Milan Stančević.

Protojerej stavrofor Đuro Đurđević

U svojoj besedi otac Đuro je govorio o značaju ovog praznika, napomenuvši između ostalog da apostol Luka u svom jevanđelju opisuje da je u šestom mesecu po začeću pravedne Jelisavete, majke svetog Jovana Preteče, arhanđela Gavrila Bog poslao u Nazaret Devici Mariji sa vešću o predstojećem rođenju Spasitelja sveta.

Tako se čuva pravoslavlje

On je napomenuo i podatak da se Sveti Justin Popović (rođen 1894) upokojio u isto vreme i u isti dan kada je i rođen — na Blagovesti 7. aprila (25. marta) 1979. godine.

Mališani u Lazarici u redu za pričešće

Posle liturgije većina vernika se okupila u crkvenom domu na posluženje koje su pripremile članice kabramatskog Kola srpskih sestara.

Praznik pun običaja

Blagovesti su jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika i slave se uvek 7. aprila, tačno devet meseci pre Božića. Sama reč kaže da je tog dana Bogorodica primila blagu vest, odnosno radosno saznanje koje joj je doneo Arhangel Gavrilo, da će začeti od Duha svetoga i da će roditi Sina Božijeg koji će biti Mesija, Isus Hristos spasitelj.

Blagovesti su uz Cveti jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta. Ovaj praznik je prepun narodnih običaja, a slave ga najviše žene zbog poroda, posebno nerotkinje koje se tog dana mole Svetoj Bogorodici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here