EPA-EFE/Fehim Demir

Nemanja Davidović, predsednik udruženja povratnika u Unsko-sanski kanton “Povratnici” iz Bosanskog Petrovca, ocenjuje za “Vesti” da je situacija u ovom delu Federacije haotična, a da su Srbi najviše zabrinuti zbog činjenice da vlasti u BiH planiraju da migrantski kamp u srpskom selu Lipa prošire čak pet puta.

– Trenutna situacija u našem kantonu je haotična. Dnevno pristiže po 200 migranata i čini mi se da se u vom trenutku radi na sistemskom udaljavanju od problema, odnosno premeštanju migrantskog kampa Lipa, koji nema dovoljno kapaciteta da primi sve migrante iz kampova Bira i Miral. Umesto toga, kamp u Lipi biće proširen na oko 83.000 kilometra kvadratna, što je oko pet puta veća površina u odnosu na trenutnu. To će doprineti novom pogoršavanju situacije sa migrantima u ovom delu Federacije, a plašim se da će sve kulminirati na zimu – kaže Davidović.

Mediji su u više navrata preneli da se situacija u ovom delu Bosne otela kontroli, a Davidović potvrđuje da “sitaucija nije dobra”.

– Migranti se ponašaju nasilno, kriminalno i bahato prema domaćem stanovništvu. Brojni su incidenti koje policija čak nije ni stigla da zabeleži ili nisu ni prijavljeni. Od početka ove godine broj krivičnih dela migranata prešao je 200, što je rast u odnosu na prošlu godinu, kada je zabeleženo više od 680 različitih incidentnih situacija.

Davidović kaže da se srpski povratnici susreću sa krađama automobila, stoke, sa tučama, ali i ubistvima i silovanjima.

– Svake nedelje se desi neko od ovih krivičnih dela. Brojni su stočari kojima nestaje stoka, a automobile kradu da bi se prevezli. Mom prijatelju su ukrali automobil, koji je kasnije pronađen u Velikoj Kladuši, što je oko 100 kilometara od Bosanskog Petrovca. Policija je korektna, ljudi čine sve što je u njihovoj mogućnosti da zaštite sve građane. Ali nema ih dovoljno i to je najveći problem – ističe naš sagovornik.

Upitan da li će se srpski povratnici, nalik na neke druge sredine, samoorganizovati ili početi sa noćnim stražama kako bi se zaštitili, Davidović kaže da se o tome u ovom trenutku ne razmišlja.

– Bilo je situacija u kojima je migrantska kriza bila na vrhuncu i u kojima je samoorganizovanje bilo jedina opcija kako bi zajedno sa službenicima MUP-a očuvali bezbednost svih građana. Najbolje rešenje bi bila deportacija migranata u zemlje porekla. Jedino tako se može rešiti migrantska kriza u BiH. Čim vratite jedan avion u zemlje porekla, šaljete drugačiju sliku i menjate tranzitnu rutu migranata – zaključuje predsednik udruženja povratnika u Unsko-sanski kanton Povratnici.

Puna čaša žuči

Nemanja Davidović kaže da Srbi povratnici u ovaj deo Federacije BiH i pored migranata imaju dovoljno svojih problema.

– Srbi se suočavaju sa lošom infrastrukturom, teškim uslovima za školovanje učenika i studenata, nedostatkom radnih mesta i zapostavljenošću od svih nivoa vlasti. Da se ne lažemo, problem prave i oni naši predstavnici za koje se pokazalo da su loš izbor kako na lokalnom, tako i na kantonalnom nivou. Migrantska kriza nam je samo dopunila već punu čašu žuči – zaključuje Davidović.

Sarajevo odmaže migrantima

Davidović ne želi da komentariše ocene da Sarajevo “diriguje” migrantskom krizom i da je namerno usmerava ka povratničkim sredinama u Federaciji da bi se Srbi ponovo iselili.

– Ne želim da se bavim politikom, ali je činjenica da BiH poslednjim potezima i najavama ne odmaže samo svojim građanima, nego i samim migrantima. Proširivanjem kampa Lipe ništa se ne rešava, jer migranti ne žele da budu tamo. Oni će odatle ponovo ići ka Bihaću, s tim što im je sada bliži nego ranije, kada su bili kod Velike Kladuše. Problem je što će na taj način njihova tranzitna ruta ići direktno preko Bosanskog Petrovca – objašnjava Davidović.

Gradnja na srpskoj zemlji

Nemanja Davidović je prvi obelodanio da će se kamp Lipe proširiti na privatnom, srpskom zemljištu.

– To je bilo pre tri meseca. Ljudi, vlasnici te zemlje su se pobunili, ali ništa se nije promenilo. To što oni fizički ne žive više tamo ne znači da to više nije njihovo – upozorava Davidović.