Tanjug
Radek Vondraček u Skupštini Srbije

Predsednik Predstavničkog Doma Parlamenta Češke Radek Vondraček ocenio je danas da zahvaljujući izjavi predsednika Češke Miloša Zemana o mogućem preispitivanju povlačenja priznanja KiM može doći do novog impulsa u rešavanju kosovskog pitanja, međutim, ukazao je i da smatra da se trenutno ne može očekivati promena pozicije Češke.

Vondraček je u Skupštini Srbije tokom obraćanja kazao da ne može da ne pomene pitanje Kosova, jer, smatra da svi to od njega u Srbiji očekuju i da on ne neće da izbegne temu, jer se to ne radi među prijateljima.

On je istakao da priznanje Kosova u Češkoj Republici prate i različiti sporovi, navodeći da priznanje nikada u češkom društvu nije imalo većinsku podršku. Podsetio je da je Poslanički dom čak usvojio odluku kojom je pozvao vladu da se potrudi da nađe drugo, alternativno rešenje i da budućnosti vidi u celoevropskoj saradnji i učlanjenjem regiona u EU.

– Na kraju je ipak došlo do toga u određenoj situaciji, pod pritiskom i utiskom argumenata koji nisu bili precizni i ispravni, što je vreme pokazalo. Znam šta je češki predsednik izjavio i kakvu su pažnju njegove reči privukle u svetu. Drago mi je što je to izjavio, jer to ima simbolički značaj za prijateljstvo naša dva naroda – rekao je Vondraček.

Uveren je, kaže, da zahavaljujući Zemanovim rečima može doći da novog impulsa u rešavanju pitanja Kosova.

Vondreček je primetio da nije pravedno da se samo od Srbije nešto traži, navodeći da bi Zapad trebalo da i od kosovskih Albanaca traži neke pomake u smislu pravne države, demokratske urave, borbi protiv korupcije i terorizma i završetka neprijateljstva.

– Ako se svi budemo ponašali civilizovano moguće je da ćemo naći neki sporazum – rekao je Vodnreček.

On je dodao da Češka podržava ulazak Srbije u EU, ističući da stabilnost Evrope nije moguća bez Zapadnog Balkana, a da stabilnost Zapadnog Balkana nije moguća bez Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here