Vojna parada moćne ruske vojske

0

 

Paradi, koju je otvorio ministar odbrane Sergej Šojgu, prisustvovao ruski predsednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev, kao i hiljade ratnih veterana.

 

Svake godine Rusija slavi pobedu saveznika u Drugom svetskom ratu 9. maj – pošto je kapitulacija potpisana kasno 8. maja u Berlinu, što je po moskovskom vremenu bio 9. maj.

 

Kako navodi agencija Frans pres ovaj događaj kroz koji Rusija pokazuje svoju obnovljenu vojnu moć sa raketnim bacačima, tenkovima i teškim bombarderima poprima ove godine još veći značaj za Kremlj koji se suproststvlja Zapadu oko Ukrajine.

 

Predsednik Vladimir Putin nije pomenuo situaciju u Ukrajini u kratkom govoru na pčetku današnje parade, i koncentrisao se na istorijski značaj pobede nad nacističkom Nemačkom.

 

Putin je obraćajući se vojnicima i bivšim borcima iz Drugog svetskog rata pozdravio "trijumfalnu snagu patriotizma " i rekao da se tada posebno oseća "šta znači biti odan domovini i koliko je važno braniti svoje interese".

 

Dan pobede jedan je od najvažnijih praznika u Rusiji i ključni element ruskog nacionalnog identiteta, kada se odaje počast milionima žrtava Drugog svetskog rata. To je takođe prilika da zemlja prikaže svoj ogromni vojni arsenal.

 

Oko 11.000 vojnika promarširalo je Crvenim trgom uz zvuke marševa i patriotskih pesama. U paradi učestvuje oko 150 vojnih vozila i 69 borbenih aviona i helikptera, simbolično predstavlja 69. godišnjicu pobede nad fašizmom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here