Vojno pomirenje Srbije i Turske?

0
Srpski vojnici 1912. godine

"Na primeru Francuske i Nemačke koje su na simboličan način u Bitolju organizovale vojno pomirenje, zbog burne istorije baš u Bitolju treba održati komemoraciju za vojno pomirenje Srbije i Turske za period od 1912. godine i balkanskih ratova", izjavio je Đurin.

"Na taj način promovisaćemo naš zajednički cilj, a to je ulazak u Evropsku uniju", izjavio je ambasador Srbije, koji je tu inicijativu preneo gradonačelniku Bitolja Vladimiru Talevskom za vreme današnje posete u ovom gradu.

Talevski je prihvatio inicijativu srpskog ambasadora i takođe najavio uključivanje u zajedničku aktivnost razmene sačuvanih obeležja bogatog kulturno-istorijskog nasleđa dve države.


Balkanski ratovi

 

Balkanskim ratovima se označavaju dva rata vođena u razdoblju od 1912. do 1913. godine. Balkanski ratovi su bili uvod u sukob širih razmera – Prvi svetski rat.

Prvi balkanski rat, koji je trajao od 8. oktobra 1912. do 30. maja 1913. godine su vodile balkanske zemlje: Srbija, Crna Gora, Grčka i Bugarska (članice Balkanskog saveza) protiv Osmanlijskog carstva. Drugi balkanski rat je vođen 1913. između Bugarske, sa jedne, i Srbije i Grčke, sa druge strane.

Primirje je potpisano 31. jula, a pitanja teritorija su rešena sporazumima iz Bukurešta i Carigrada. Bugarska je izgubila većinu teritorija zadobijenih u Prvom balkanskom ratu, uključujući Dobrudžu, većinu Makedonije, Trakije i egejske obale, sa izuzetkom luke Dedegač. Srbija je postala dominantna sila na Balkanu, a Grčka je dobila Solun i njegovu okolinu, zajedno sa većinom obale zapadne Trakije. To je bio samo privremeno rešenje – 10 meseci kasnije borbe su obnovljene s početkom Prvog svetskog rata.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here