Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Borbeno vozilo "Miloš"

Deset oklopnih borbenih vozila “Miloš 4×4” zvanično je predato pripadnicima 72. brigade za specijalne operacije, a prijemu su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Ministar Stefanović je naglasio da je jedna od najelitnijih vojnih jedinica dobila savremena oklopna vozila.

– Vozila su stigla u prave ruke – u jedinicu koja je kadra da izvrši svaki zadatak u zaštiti Srbije. Nova vozila znatno će doprineti jačanju naših jedinica kako bi one i dalje bile najčvršći stub odbrane i bezbednosti naše zemlje – rekao je ministar odbrane.

On je najavio da će se opremanje Vojske Srbije nastaviti, navodeći da je cilj da naša armija bude ne samo najsnažnija u regionu, već i jedna od najmoćnijih u skladu sa svojom veličinom.

– Ulagaćemo u vozila poput “Lazara”, “Miloša” i ‘Malog Miloša’, a tokom godine očekujemo i nove Nore – rekao je Stefanović, ne krijući da je zadovoljan što se domaće kompanije kao što je Jugoimport SDPR trude da vozila koja proizvode budu u rangu sa najboljim svetskim vozilima.

Oduševljenje zbog prijema novih borbenih vozila nije krio ni major Aleksandar Milovanović.

– Višenamensko vozilo “Miloš 4×4” prati svetske trendove u razvoju savremenih sredstava. Omogućava mobilnost, efikasnost i zaštitu. U rangu je sa vozilima savremenih specijalnih jedinica u svetu. Uvođenjem “miloša” u naoružanje značajno će se unaprediti operativne sposobnosti Bataljona za specijalne operacije “Sokolovi” i 72. brigade za specijalne operacije – ocenio je Milovanović.

Pripadnici bataljona imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse novog borbenog vozila i da se uvere u njegovu vatrenu moć, visok nivo balističke zaštite i izuzetne manevarske sposobnosti u svim uslovima. Vozilo je namenjeno za izviđanje, protivterorističku i protivgerilsku borbu, kontrolu teritorije, kao i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije.

Bolje plate i stanovi

Ministar Stefanović poručio je da će se osim investiranja u novu opremu i balističku zaštitu nastaviti i sa ulaganjima u standard vojnika.

– Hoćemo da pripadnici naše vojske imaju bolje plate, da imaju pravo na subvencionisane stanove i da svi zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane osete podršku države. Oni to zaslužuju, jer rade važan i odgovoran posao. Danonoćno se bore da zaštite svoju zemlju i osiguraju njenu stabilnost – istakao je Stefanović.