Youtube/ABC News (Australia)
Prvi mornarički oficir na čelu ADF posle 22 godine: Viceadmiral Dejvid Džonston

Premijer Entoni Albaneze i ministar odbrane Ričard Marls imenovali su novog načelnika Australijskih odbrambenih snaga (ADF), viceadmirala Dejvida Džonstona, koji je od 2018. do danas obavljao dužnost zamenika načelnika. Nakon više od dve decenije, Džonston će biti prvi načelnik iz redova mornarice, a zameniće Engusa Kembela 10. jula, kada sadašnji načelnik, posle šest godina na najvišem vojnom položaju odlazi u penziju.

Inače, Kembel je načelnik vojske sa najdužim stažom. Mandat je trebalo da mu istekne 2022, ali ga je Albanezeova vlada produžila za dve godine.

Sadašnji šef vazduhoplovnih snaga, maršal vazduhoplovstva Robert Čipmen, će zauzeti poziciju Džonstonovog zamenika.

– Ovo su dva velika Australijanca koji će svoje obaveze ispuniti časno i u najboljem maniru Australijskih odbrambenih snaga – izjavio je premijer Albaneze, najavljujući promene na čelu vojske.

Džonston je inače veći deo svog života posvetio vojsci. Pridružio se mornarici sa 16 godina, kada se upisao na Kraljevski australijski mornarički koledž kao mlađi vezni mornar 1978. Njegovo imenovanje povezuje se sa značajem koji za Australiju i ADF ima AUKUS sporazum o podmornicama na nuklearni pogon. Džonston je, inače, tokom protekle dve godine bio uključen u sva dešavanja u vezi sa sporazumom koji je Australija sklopila sa SAD i Velikom Britanijom.

Ujedno je došlo i drugih promene u vojsci. Maršal Stiven Čepel je novi načelnik vazduhoplovstva, viceadmiral Džastin Džon postaje šef zajedničkih operacija, general-potpukovnik Suzan Kojl biće načelnik udruženih snaga, general-potpukovnik Nataša Fok je novi načelnik personala, a general-potpukovnik Mišel Mekgines biće nacionalni koordinator za sajber bezbednost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here