Bivši šef Misije OEBS na Kosovu Vilijam Voker predložio je osnivanje pokreta za ujedinjenje albanske dijaspore, u cilju dobijanja rezervisanih mesta u parlamentima država u kojima žive.

Obraćajući se albanskoj dijaspori, Voker je predložio da vodi pokret za ujedinjenje svih Albanaca koji žive u inostranstvu i poziva ih da zaborave postojeće razlike i podele koje muče dijasporu. Kaže da će se pokret sastojati od svih Albanaca, bez obzira na poreklo ili drugu pripadnost.

– Verujem da ja, kao nealbanac koga mnogi ljudi poštuju, imam najveće šanse da ujedinim mnoge frakcije dijaspore širom sveta. Molim za vašu podršku – rekao je Voker.

Smatra da je ekonomski uticaj dijaspore veliki, ali da su njeni dugoročni efekti minimalni jer, kaže, pomoć dijaspore i njen doprinos nemaju uticaja na proces odlučivanja gde se njihov novac troši, a oni na vlasti potcenjuju ekonomske veze dijaspore sa domovinom.

– U zemljama sa visokom stopom nezaposlenosti (kao što je Kosovo sa 38 odsto) i nestabilnom ekonomijom, doznake su često razlika između siromaštva i relativnog blagostanja. Nažalost, ovaj odliv kapitala retko doprinosi dugoročnom individualnom ili nacionalnom poboljšanju, ali ide u neposrednu potrošnju. Zato, iako je ekonomski uticaj dijaspore veliki, njeni dugoročni efekti su minimalni – naveo je Voker.

Drugi nedostatak je, kaže, što ti strani donatori, koji se nadaju da će svojim doprinosima poboljšati uslove života u svojoj domovini, nemaju uticaj na proces donošenja odluka gde se njihov novac troši, a donosioci političkih odluka kod kuće uzalud obećavaju da će uvažiti savete i težnje onih koji žive u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, dijaspora je razočarana načinom na koji se stvari odvijaju kod kuće.

– Današnji donosioci odluka u celom regionu su političari, a ne patriote, oni su veoma moćni, veoma korumpirani i u velikoj meri zavise od međunarodnih mentora, u cilju sprovođenja neophodnih reformi – naveo je Voker.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here