Visoke temperature smetaju svima, a posebno najmlađima. Bebe se ne mogu požaliti da im je vruće i zato je važno da ih rashlađujete kada temperatura napolju pređe 30 stepeni. 

Stručnjaci tvrde da velike vrućine mogu biti opasne za bebe, ali samo ukoliko ne unosi dovoljno tečnosti i ako nega nije adekvatna.

S obzirom na to da bubrezi bebe, koji regulišu razmenu tečnosti u telu, u prvim danima života još nisu dovoljno razvijeni, organizam ne treba opterećivati prevelikim količinama tečnosti, čak i kada je napolju 40 stepeni. Majčino mleko obiluje hranljivim sastojcima koji bebi obezbeđuje sve što joj je neophodno. U slučaju da je beba na veštačkom mleku, stručnjaci savetuju da joj se povremeno daje voda.

Idealna temperatura za dete je 31 do 34 stepena (kada je golo), ili oko 24 stepena (kada je obučeno i pokriveno pamučnim pokrivačem). Ukoliko se dogodi da je bebina koža toplija nego što bi trebalo (37-37,5), a dete je zdravo, potrebno ga je rashladiti. To znači da bebu, ukoliko je bila napolju, na vrućini ili u pregrejanom vozilu, treba uneti u hladovinu i raskomotiti (u slučaju da je znojava – presvući) i obavezno napojiti ili podojiti.

Kako rashladiti prostoriju u kojoj boravi beba

Malom detetu je potrebna termoneutralna sredina. Da ne bi bilo pretoplo, navucite roletne i preko dana zatvorite prozore da vrućina ne ulazi u sobu. Klima uređaj nije preporučljiv kod male dece, ali sme da bude uključen u susednoj prostoriji i da indirektno rashlađuje bebinu sobu.
Novorođenče nikada nemojte izlagati direktnom suncu, šetnje se savetuju samo rano ujutru ili predveče, i to obavezno sa šeširićem. Preporučuje se zaštita na kolicima u vidu suncobrana.
Beba će znake pretopljavanja pokazati i sitnim, crvenim osipom po koži, koji će proći kada se dete rashladi. Ukoliko crvenilo ne prođe posetite svog lekara.
UV zračenje najveće je u periodu od 11-17 časova kada se savetuje da deca i novorođenčad ostanu kod kuće zaštićeni od toplote.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here