EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Rusija ne podržava bilo kakve akcije koje bi dovele do porasta tenzija na Bliskom istoku, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući medijske izveštaje o mogućem američkoj “odmazdi” na iranske objekte posle napada na aermičku bazu duž granice između Sirije i Jordana.

“Ne pozdravljamo bilo kakve akcije koje mogu dovesti do destabilizacije situacije u regionu i eskalacije tenzija, posebno u pozadini već prevelikog konfliktnog potencijala koji vidimo u regionu”, saopštio je Kremlj.

Naprotiv, kako je dodao Peskov, Rusija podržava akcije koje bi dovele do deeskalacije tenzija i sprečavanje širenja sukoba na bliskom istoku, što je, prema njegovim rečima, od izuzetne važnosti.

“Smatramo da je ukupan nivo tenzija veoma uznemirujuć. Sada je vreme da se preduzmu koraci za deeskalaciju tenzija. To jedino može da pomogne da sprečimo dalje širenje sukoba, a posebno se to tiče sukoba na bliskom istoku. I da, nekako, dođemo do dekonfliktnosti i deeskalacije. Ovo je za nas sada izuzetno važno”, zaključio je Peskov.

Ranije je Blumberg pisao, da se američki predsednik Džozef Bajden suočava se sa pojačanim pritiskom da se direktno suprotstavi Iranu nakon što je militantna grupa koju Teheran podržava napala američku bazu duž granice Jordana i Sirije, u kome su poginula tri i ranjena 34 američka vojnika.

Kao jedna od mogućih načina na koje bi Vašington mogao da odgovori na napad spominjao se tajni napad na Iran, ali i mogućnost da bi Bajdenova administracija mogla da gađa iranske zvaničnike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here