Z. Mirković
Lomljenje slavskog kolača

Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji u prostorijama ambasade u Beču okupio je brojne medicinske radnike srpskog porekla na proslavi lekarske slave Svetih vrača Kozme i Damjana. Ambasador Rodić naglasio je da Austrija prolazi kroz tešku epidemiološku situaciju u kojoj su brojke zaraženih koronom petocifrene.

– U aktuelnoj situaciji, moramo da se setimo medicinskog osoblja koje od početka pandemije neumorno spasava ljudske živote. U Austriji radi veliki broj medicinskih radnika našeg porekla, koji daju važan doprinos ovom društvu – istakao je ambasador.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej osveštao je slavski kolač u čijem lomljenju su učestvovali lekari, farmaceuti, zubari, medicinske sestre. Obraćajući se prisutnima vladika je poručio da smo svi svedoci kritičnog momenta kada treba slušati lekare. Istakao je da je vera u redu, ali da je sujeverje neprihvatljivo.

Medicinari u razgovoru sa vladikom Andrejom

– Ovo nije versko pitanje, već pitanje za naše lekare. Povinujmo se njihovom savetu i pomoći – podvukao je episkop.

Rekao je da srpski sveštenici, poštujući sve mere, odlaze u bolnice kako bi pričestili naše ljude i bili uz svoj narod.

DNEVNO I 15 ZARAŽENIH U ORDINACIJI: Dr Zorica Mijalković

Dr Zorica Mijalković, koja ima ordinaciju u Beču, za “Vesti” kaže da je austrijska vlada bila prinuđena da reaguje novom merom zbog dramatičnog rasta broja novoobolelih.

– Korona je virus, a protiv virusa se bori vakcinom. Među našim građanima je sve više onih koji pozitivno gledaju na vakcinu i koji su se vakcinisali. Međutim postoji i jedan broj onih koji su nesigurni i kojima treba odagnati strah. Takođe, ima i onih koji su odlučni u stavu da se ne vakcinišu – navodi dr Mijalković.

Ona ističe da je u svojoj ordinaciji do sada imala više od 1.000 pacijenata koji su oboleli od COVID-19 i da je broj obolelih oko 10 nedeljno, ali i da je bilo trenutaka kada ih je bilo i 15 u jednom danu.

BOLNICE SU PREOPTEREĆENE: Dr Slađan Jeremić

Vakcinacija je najvažnija

Dr Slađan Jeremić sa odeljenja za onkologiju bečkog Kliničkog centra Donaušpital ističe da korona značajno utiče na rad bolnica koje su preopterećene.

– U ovom trenutku je najvažnija vakcinacija, što savetujem i svojim pacijentima – kaže Jeremić.

On naglašava da je austrijska vlada bila prinuđena da preduzme snažne mere kako bi zaustavila dramatičan rast broja novoobolelih.