Pixabay.com

Prema studiji koju su objavili naučnici Univerziteta San Dijego u Kaliforniji, žene koje su prvu menstruaciju dobile u kasnijim godinama, vrlo verovatno će živeti duže.

Naučnici su za potrebe istraživanja uzeli podatke od 16.000 žena koje su prošle menopauzu. Došli su do saznanja da su s dužim životom povezane godine kada su dobile prvu menstruaciju i godine u kojima su ušle u menopauzu.

U istraživanju piše da postoji indicija da žene koje dobiju menstruaciju sa 12, a u menopauzu uđu nakon 50. godine života, žive duže. Otkriveno je i da postoji manja mogućnost razvijanja dijabetesa ili navike pušenja, piše YourTango.

– Naš tim je otkrio da su žene kojima je menstruacija započela u kasnijoj dobi manje podložne zdravstvenim problemima poput koronarnih bolesti, a one kojima u kasnijim godinama započne menopauza, imaće bolju opštu zdravstvenu sliku što bi moglo da bude moguće objašnjenje naših otkrića – rekao je jedan od vodećih autora studije, Aladin Šadjab.

Zaključak je da žene koje uđu u menopauzu kasnije i samim time imaju duži reproduktivni životni vek, imaju smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti.

– Postizanje dugog života je uopšteni zdravstveni cilj populacije i mnogi se pitaju kako živeti duže. Naša studija otkriva da žene kojima je menstruacija započela u 12. godini i kasnije i ženama koje ili prirodno ili medicinski iskuse menopauzu u pedesetoj ili kasnije, imaju veću mogućnost da dožive devedesetu – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here