Mod.gov.rs

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kaže da se danas zvanično pokreće inicijativa za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka, koji bi trajao četiri meseca, piše Kurir.

– Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane danas će zvanično pokrenuti inicijativu kod predsednika i vrhovnog komandanta da se ukine odluka o suspenziji vojnog roka, odnosno da opet reaktiviramo zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka – rekao je Vučević.

Vučević je kazao da bi takav vojni rok trebalo da traje do četiri meseca, a može biti i kraće, ali da će se to tek videti kad se bude procenilo kolika je dužina obuke potrebna.

On je podsetio da obavezno služenje vojske u Srbiji nikad nije ukinuto, već samo suspendovano, te da će o tome biti pokrenuta i široka javna rasprava.

Kako je poručio, Srbija se ne sprema za bilo kakav sukob ili rat, već da vojska predstavlja garant mira i stabilnosti.

On je podsetio i na članice Nato od kojih mnoge nikad nisu ukidale obavezni vojni rok, ali i na neke zemlje koje su ga vratile poput baltičkih i skandinavskih.

2 COMMENTS

  1. ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here