Tanjug
Miloš Vučević

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će spoljna politika vlade koju će predvoditi imati utemeljenje u odbrani nacionalnih interesa Srbije, koji podrazumevaju odbranu teritorijalnog integriteta, ali i čuvanje svih razvojnih potencijala zemlje.

Vučević je to rekao u ekspozeu koji podnosi u Skupštini Srbije i dodao da su to dva lica na istoj medalji, bez kojih nema izgradnje prosperiteta i bolje budućnosti za decu Srbije i naraštaje koji dolaze.

– Posebno bih istakao značaj strateškog partnerstva Republike Srbije sa Narodom Republikom Kinom, koja će tokom ove godine biti krunisana ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazumom o slobodnoj trgovini, čime će našim privrednicima biti otvorena vrata velikog kineskog tržišta – rekao je Vučević.

Dodao je da je uprkos suprotnim stavovima mnogih na zapadu, za Srbiju Kina prijateljska država, partner i pouzdani saveznik u odbrani teritorijalnog integriteta, i dodao da se srpska pozicija prema politici jedne Kine neće menjati.

– Veoma se radujem skoroj poseti predsednika Sija (Đinpinga) Beogradu i siguran sam da će ona značiti novo poglavlje u razvoju čeličnog prijateljstva Srbije i Kine – rekao je Vučević.

On je naglasio i da se Srbija ne može i neće odreći prijateljstva sa Rusijom, čiji narod Srbija smatra bratskim i dodao da je isti slučaj i sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom.

– Prijateljstvo se prikazuje i dokazuje u teškim vremenima. Iako danas možda nismo u mogućnosti da u praktičnom smislu pomognemo našim ruskim prijateljima, sasvim sigurno im nećemo ničim odmoći – naglasio je Vučević.

On je dodao da je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije dan nakon što je počeo rat u Ukrajini usvojio zaključak u 15 tačaka koji je potom potvrdila Vlada Srbije.

– Tim zaključkom je definisana principijelna pozicija Srbije. Mi smo jasno osudili napad Rusije na Ukrajinu, ali isto tako smo izrazili svoje neslaganje sa politikom sankcija protiv Ruske Federacije, kojima ne želimo i nećemo se pridružiti – rekao je Vučević.

On je istakao da Srbija neće podleći pritiscima da promeni svoju politiku prema tom ratnom sukobu i da će Vlada Srbije nastaviti sa istom politikom, budući da je ona izdržala test vremena tokom dugih 26 meseci rata.

Vučević je naglasio da su SAD svetska sila i da je u interesu Srbije da sa njima gradi što je moguće bolji odnos.

– Tamo gde postoje fundamentalna neslaganja, kao kada je reč o statusu Kosova i Metohije, mi ćemo neumorno ponavljati naš stav i nikad od njega nećemo odstupati. Radićemo koliko god je potrebno da nas naši američki partneri čuju i što je više moguće razumeju, odnosno uvažavaju naše argumente – rekao je Vučević.

Dodao je da će u onim sferama u kojima srpski i američki interesi poklapaju, Vlada raditi vredno i posvećeno na tome da stepen saradnje bude još bolji, a korist za Srbiju još veća.

– Čvrsto verujem da naši odnosi ponovo mogu biti na visokom nivou, a da period koji je otpočeo 1991. godine, oko čije interpretacije se politički verovatno nikada nećemo složiti, može napokon preći na polje istorije – rekao je Vučević.

6 COMMENTS

  1. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U BRICS! ZIVELA BRICS! ZIVELA RUSSIA! ZIVELA SRBIJA, BRICS SRBIJA, ZIVELA UNIJA BRICS SA SRBIJOM U NJOJ. BRICS SRBIJA, KONACNO SVOJA NA SVOME MEDU SVOJIMA.
    ONI KOJI NE VOLE ISTOK TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO STO CE ZAPAD PODRZATI MENJAJUCI RUBLJE I JUANE U EVRE I DOLLARA I TRAZITI POSAO U AMERICI I EU I NARAVNO U ALBANIJI. A SVE OSTALO LOSE ISTOKU, MENJATI ZA BOLJE ZAPADNO. I SRBIJA JE NAJBOLJE DA OSTANE NA DINAR. STO CE SE U BUDUCNOSTI SIGURNO I DOGODIGI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here