Vučić: Hoćete da me ućutkate…recite ako smetam… nisam lutka na povocu…

0

Reuters/Đ.K.
Aleksandar Vučić… to be continued
 

"Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i van nje, i ta sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije. Upravo zato, zaprepašćen sam činjenicom da Maja Kocijančić u ime EU pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara", navedeno je u Vučićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Maja Kocijančić je ranije danas u Briselu saopštila da Evropska unija "snažno odbacuje kao neosnovane" tvrdnje srpskog premijera da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade. Ona je reagovala na izjavu Vučića da su novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) "lažovi" koji su, po njegovim rečima, "dobili pare" od šefa delegacije Evropske unije Majkla Devenporta i EU u Beogradu, i da su iznosili nestine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava – Zapadno polje".

Vučić je, reagujući na današnju izjavu Maje Kocijančić, naveo da je on "samo običan predsednik Vlade jedne geografski male zemlje, a da su gospođa Kocijančić i gospodin Devenport veliki i važni funkcioneri EU", te da on nije ni pomislio da će njegov odgovor novinaru na konferenciji za štampu "izazvati takav bes moćnih i značajnih ljudi".

On je Maju Kocijančić i Devenporta upitao "da li pokušavaju da mu zabrane da javnosti Srbije saopšti" da oni koje EU plaća ‎ne govore istinu. "Da li je sloboda svakojakih reči dozvoljena vama, a sloboda izrazavanja i istine nije dozvoljena nama običnim smrtnicima", dodao je Vučić.

Vučić je još naveo da "znajući kako i koliko su pod zaštitom oni koji su izgovarali neistine o Vladi Srbije", građane Srbije nije obavestio da su "ti, koji su pobedili po strogim procedurama, pokušali su da natreraju Vladu Srbije da prihvati tendersku ponudu jedne zapadne kompanije koja je čak 23 miliona evra skuplja od ponude srpske kompanije".

"Za vas tričavih 23 miliona evra. Za mene i zemlju koju vodim velikih 23 miliona", napisao je Vučić.

On je napomenuo da istinski veruje u evropske vrednosti, u vrednosti EU, ali je dodao da "ne veruje da su licemerje i laž, kao i progon onih koji slobodno misle i kojima ne možete da naređujete svaku reč i svaki potez bilo kakva vrednost za koju se treba boriti".

"Moj izbor je, uprkos svim rizicima kojima se izlažem, a vaša reakcija to jasno potvrđuje, da budem slobodan i dovoljno odvažan da vodim nezavisnu i suverenu zemlju na putu ka EU", naveo je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije je zvaničnicima EU zatražio da ga jasno i nedvosmisleno obaveste ako im on lično predstavlja smetnju, "jer neće da bude lutka na povocu, već samo sluga građana Srbije".

"Ne brinite, skloniću vam se sa puta, a znam da ima mnogo onih koji čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu", navedeno je u izjavi Vučića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here