Vučić: Kina nema iskrenijeg prijatelja od Srbije

Vestionline, Tanjug
2
Tanjug

“Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić”, na svečanosti kojom se obeležava 70. godišnjica osnivanja NR Kine.

Vučić je rekao da mnogi optužuju Srbiju da je postala najveći prjatelj Kine u Evropi, i istakao da je, to što je za njih optužba, za nas hvalospev, jer planiramo da budemo takvi i u budućnosti.

Predsednik je rekao da je ponosan što je Srbija značajna karika u implementaciji projekta „Jedna pojas, jedan put“.

Preneo je da broj kineskih turista raste iz godine u godinu, a da je u prvih sedam meseci ove godine zabelezeno 73.559 dolazaka u Srbiju, te da očekujemo da značajno premašimo broj iz 2018.godine.

– Moj odgovor njima je ”dobrodošli u svoju Srbiju”. Zbog te činjenice imamo zajedničke patrole u Beogradu sa kineskim policajcima. Kao što ste primetili nikome u Beogradu i Srbiji to nije zasmetalo nijednog sekunda, a razlog za tako nešto je što građani Srbije vole Kineze, što smo uvek bili zajedno, što ste bili sa nama i kada je bilo teško, a ne samo kada je bilo lako – objasnio je Vučić.

On je kazao da danas Srbiju neki kritikuju i hvale, ali svakako je prepoznaju po prijateljstvu sa Kinom.

– Mi smo ponosni na to, kao i na naš evropski put, naše prijateljstvo sa Rusijom i mnogim drugim zemljama sveta – rekao je Vučić.

Ukazao je da je Kina u teškim trenucima nesrećnim za Srbiju uvek bila principijelni i istrajni partner.

Naglasio da junački, stradalni gest službenika ambasade Kine tokom sukoba sa NATO da ostanu u Srbiji, nikada nećemo zaboraviti.

Kazao je da je Srbija zahvalna Kini na podršci teritorijalne celovitosti Srbije i rešavanju kosovskog pitanja, te da Kina moze računati na podršku Srbije u suočavanju sa sličnim pošastima.

– Sve što čujete od drugih koji želeli da kažu nešto loše o Kini, od nas nećete čuti – podvukao je on.

Istakao je posebno ulogu predsednika Kine Si Ðipinga u razvoju Kine, ostvarenju ogromnih ekonomskih uspeha, uspešnoj borbi protiv siromaštva, i daljem otvaranju prema svetu, posebno i zbog inicijative „Jedan pojas, jedan put“; koji prema njemu ne treba da donosi samo razvoj Kinezima, već sreću svim narodima na tom putu.

– Ponosni smo što smo deo te inicijative – naglasio je Vučić.

Rekao je da je bilo mnogo onih koji su doprineli razvoju odnosa Srbije i Kine, posebno izrazivši zahvalnost bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, za kojeg je rekao da je postavio temeljac saradnje.

Vučić je istakao da je Pupinov most u Beogradu prvi kineski most u Evropi, da su kineski partneri radili na izgrađenoj deonici autoputa “Miloš Veliki”, da je projekat modernizacije železničke pruge Beograd – Budimpešta u punom jeku, a da će kineski prijatelji raditi još novih kilometara puteva i pruga.

Primetio je da se Kina suočava sa nipodaštavanjem i potcenjivanjem iz različitith delova sveta, kao i njen predsednik, zapitavši koliko se puta samo čula ocena da kineski ekonomski model ne može još dugo da opstane i da Kina ne može dalje da napreduje.

– A, Kina je radila vredno, marljivo, posvećeno, iz godine u godinu napredovala, i sada je druga ekonomska sila sveta – istakao je Vučić i dodao da su tendencije takve da neće još dugo biti druga.

U tom smislu je čestitao kineskom predsedniku na uspehu i na tome što, kako je rekao, Kinu vodi u svetlu budućnost.

Vučić je istakao da izvanredni politički kontakti dve zemlje doprinose međusobnom razumevanju i podršci u pitanjima pitanjima od državnog i nacionalnog interesa.

Podsetio je da je Si Ðinping posetio Srbiju 2016. godine, što je bilo od ključnog značaja, jer je poseta dala novi implus za povećanje kvaliteta odnosa dve zemlje.

– Tu vrstu posete retko možete da zaboravite, a Si je uradio nešto posebno – lično je obećao da će da pomogne u rešavanju problema Železare, koja je ”uzimala” 12 miliona dolara svakog meseca. Niko nije znao šta sa njom da uradi, a Si je znao – rekao je Vučić.

Podvukao je da je smederevska Železara danas najuspešnija fabrika i najveći srpski izvoznik u 2019. godini.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here