Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je leskovačka bolnica dobila mamograf najnovije generacije, koji je za 65 odsto senzitivniji kod uočavanja promena i emituje manje zračenje prilikom pregleda.

– U materijalima koje sam čitao, piše da otkriva za 65 odsto promena više, i manje zrači – rekao je predsednik prilikom obilaska bolnice, kojoj je uručio novi mamograf.

Vučić je najavio da će ova bolnica dobiti i magnetnu rezonancu, kao i Užice, Kragujevac, Niš i Kladovo.

Mamograf iako skup, nije investicija koja ne može da se obezbedi, rekao je predsednik, i dodao da je magnetna rezonanca, sada i 2,5 miliona evra i samim tim je dosta teže obezbediti sredstva.

– Ovo nije krupna stvar, magnet je krupnija stvar. Najmoderniji magnet koji kupujemo je sada i do 2,5 miliona evra. I mamograf nije jeftin, nekada je bio oko 100 hiljada evra, sada je i 300, 400 hiljada. Ali to je stvar za koju uvek morate da imate novac. Najveća briga mora da bude usmerena na zdravlje ljudi, zato ćemo ga obezbediti – rekao je predsednik.

Predsednik je govorio o radovima u bolnici u Vranju, i naglasio da je to slučaj u još 19 mesta u Srbiji.

– Radi se i KC Vojvodina, posle toga kreće KC Kragujevac. Bolnice su rađene do 1986, 1987. godine i tada je sve stalo. Sada nastavljamo, kao nekada da radimo intenzivno, posle eto 35, 36 godina – rekao je predsednik.

Bolnica u Prokuplju, dodao je, je investicija od 40 miliona evra – bez opreme i kreveta, i ocenio da će biti “čudesna”.

Predsednik je pohvalio rad gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića i dodao da je lokalna vlast imala pomoć i instrukcije stručnog tima iz ministarstva.

– Leskovac je nekad bio grad sa najvećom finasijskom nedisciplinom i onda smo rekli da mora da sluša šta mu kaže tim stručnjaka iz ministarstva, danas Leskovac ima na računu 400, 500 miliona. Bez problema i bez muke u javnim finansijama i sve je radio školski – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here