Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije izjavio je da se upadom u zaštićenu zonu Visokih Dečana i izvođenjem nelegalnih radova, ugrožava jedna od najvećih srpskih svetinja.

On je ocenio da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

Predsednik Vučić je najavio da će zato, na narednom sastanku u Briselu, od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

– Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja – srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine – rekao je predsednik Vučić, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

On je naglasio da Srbija doživljava radove u okolini Visokih Dečana kao sredstvo pritiska na našu stranu i kao poruku da je naša kulturna i verska baština talac albanske samovolje.

Predsednik Vučić je naveo da Srbija naglašava da je za produktivan dijalog neophodno da među učesnicima postoji minimalni odnos poverenja i miroljubiva klima za razgovore, a putarski radovi u okolini manastira, koji su nedvosmisleno napad na Visoke Dečane, ne doprinose stvaranju takve atmosfere.

On je naglasio da je veliki broj naših crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije pred rušilačkim besom albanskih ekstremista, i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi takva sudbina mogla da zadesi još neko od srpskih svetih mesta.

– Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, jer one su, osim što su naše svetinje, istovremeno i neprocenjivi spomenici evropske hrišćanske kulture, a svaki napad na njih je i napad na same temelje evropskih vrednosti – istakao je predsednik Vučić.

1 COMMENT

  1. Sta tu ima jos da se prica? Dosta smo se naculi prazne price iz prazne puske. Svaki put, kad nas vrh nesto osudjuje ili kobojagi preti, oni se nama ismejavaju i postanu jos gori. Udarite jednom na sto i kazite gde je crvena linija i sta ce biti protiv mere. Rezolucija 1244 mora da se postuje. Ko ne postuje zna sta sledi. Dosta su nas ponizili. Cak da postignu neki kobojagi Sporazum, taj konflikt ce ostati i za sledece generacije. Da mi jesmo mala zemlja, ali i mi imamo Saveznike. Ukljucite ih vise. Znam da upadamo u tu neku zavisnost od njih ali cak da udjemo u EU isto nam je. Samo sto nam jedni misle dobro a drugi zlo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here