Vučić odgovorio Prištini: “Ako neko obmanjuje, to su oni” (VIDEO)

0
Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu Srbija nije iskoristila ni za kakvu propagandu, već samo za promovisanje Srbije i Beograda, ali i trajnih vrednosti kao što su mir, teritorijalni integritet, suverenitet.

Vučić je, na pitanje za izjavu predsednice privremenih vlasti u Prištini Vjose Osmani, koja je poslala poruku državama učesnica Pokreta, a nisu priznale nezavisnost Kosova da ne nasedaju na navodnu propagandu Srbije, kazao da nije video tu izjavu.

– Oni misle da je politika u tome što će svaki dan da napadnu Srbiju i negiraju sve što radi. To me mnogo me podsećaju na nekoga, ali neću da kažem na koga. Misle da se problemi rešavaju i da ste politički posao završili ukoliko date što agresivniju izjavu, a da ne radite ništa. Dovoljno tri puta da tvitnete i rešili ste probleme. Hvala ako misli da tako ide. Mi nikoga ne varamo, ne obmanjujemo, a ako to neko radi to su oni, iako oni nisu važni, već oni koji ih podržavaju – objasnio je on.

Vučić je istakao da Samit Srbija nije iskoristila ni za kakvu propagandu, već samo za promociju Srbije i Beograda, kao i priliku da govorimo o trajnim vrednostima, o miru, teritorijalnom integritetu, suverenitetu, ali, konstatuje, to nema veze sa njihovim vrednostima.

– Ne sekiram se čak i ne reagujem na sve izjave. Naš posao je da radimo i da se borimo – zaključio je on.

“Više učesnika nego pre 10 godina”

– Na Samitu Pokreta nesvrstanih je za četvrtinu više učesnika nego pre 10 godina – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je dobro što se Samit održava u Beogradu.

Vučić je kazao da predstavnici bivšeg režima zaboravljaju da se Samit održava usred pandemije korona virusa, a i pored toga za četvrtinu je više učesnika nego na skupu pre 10 godina, koji je bio važniji jubilej – 50 godina postojanja.

– Koja zemlja je povukla priznanje u njihovo vreme? To je moj odgovor onima koji misle da je dovoljno da nam drže filozofska predavanja sa tompusima u ustima, a naš odgovor je rezultat – naglasio je on.

Vučić je preneo da su svi učesnici sa kojima se sreo rekli kako se Beograd neverovatno promenio i da sa velikim poštovanjem govore o Srbiji.

“Svi smo u velikom problemu”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija nastaviti da investira u obnovljive izvore energije, ali i sa veoma snažnom eksploatacijom fosilnih izvora da bismo imali struju.

Vučić je, na pitanje ima li izlaza iz energetske krize, pošto se na svetskim berzama beleži novi skok cene nafte, rekao da sudeći po trenutnoj situaciji kriza ne može da se smiri.

Ukazao da Brent nafte košta sada 84,3 dolara, kao i da je jutros na berzi cena gasa dostigla 984 dolara, te da je skocila cena električne energije i koliko god svi počeli da uključuju nuklEarke, vraćaju ugalj, „svi smo u velikom smo problemu“.

Najavio je, s tim u vezi, da će narednih dana biti dogovorena mapa puta, kako kratkoročnih, srednjeročnih i dugoročnih poteza.

– Neće biti lako, ne vidim izlaz iz ovoga, posebno zbog nekih koji ne žele da priznaju greške. Nastavićemo da investiramo u obnovljive izvore energije, ali i veoma snažnu eksploataciju fosilnih, da bismo imali struju – podvukao je on.

Rekao je da će se pronalaziti i novi načini, te preneo da razgovara sa više zemalja o pojedinim barterima.

– Nije jednostavno u savremenom svetu jer se to retko radi, ali ako bude trebalo radićemo – naglasio je Vučić.

“Nemamo novca za nuklearku, ali…”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom najava da Hrvatska planira da gradi nuklearnu elektranu da je to najpametnije što su smislili i da verovatno računaju da je grade sa EU, ali da Srbija za to nema novca.

– Mi za to nemamo novca, jer nuklarna elektrana košta između 12 i 13 milijardi, ako se govori o velikim elektranama, a ne elektranama snage 300 megavata – istakao je Vučić.

On je rekao da će Srbija umesto toga imati 650 megavata samo kad obnovimo TENT B 1, dok je za nuklearku od 300 megavata potrebno milijardu i po.

– Mi ćemo sa obnovljivim izvorima sa milijardu i po da podignemo na 780 megavata, što bismo onda gradili nukelarku – upitao je Vučić.

Primetio je i da su se sada svi setili, kada preti energetska kriza, a Hrvati pre nego neki drugi.

– A do juče su svi govorili ne valja nuklerkaka, ne valja ugalj, ali sta da rade, imaće nestasicu struje – ukazao je Vučić napominjući da su cene svih energenata i sirovina “otišle u nebo”.

Upozorava da to znaci i povećanje cena hrane i svega ostalog na nivou Evrope, uključujući i investicione radove.

– Borićemo se i pronalaziti rešenja – poručio je.

Na pitanje povodom nastavka kampanje u Hrvatskoj protiv njega Vučić je rekao:

– Dokle god me napadaju znam da nešto dobro radim za svoju zemlju i nastaviću to da činim.

“Slobodna smo zemlja, nabavljamo koliko nam treba”

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja, koja sama donosi svoje odluke, pa i one od koga će i koje naoružanje da kupuje, kako bi sebe zaštitila, jer ne želi da zavisi ni od koga.

Na pitanje kako gleda na kritike EU i SAD na to što Srbija nabavlja oružje iz Kine i Rusije, Vučić je odgovorio da je Srbija nezavisna zemlja, koja nabalja koliko misli da je potrebno, kako bi odvratila svakog od potencijalne agresije na sebe, što je, kaže, ponašanje suverene zemlje.

– Ako mislite da treba SAD i EU da odlučuju koliko ćemo oružja da imamo, ajde da ukinemo državu… Šta će nam država, ako će neko drugi da odlučuje koliko nam treba oružja, energenata, vode – rekao je Vučić.

Dodao je da danas Srbija ne bi imala gasovod, da je slušao druge, a ne svoje građane.

– A, onda biste rekli da sam ja kriv što su hladne sobe.. A, imaćete tople sobe, jer sam slušao svoj narod. Moja politika je da ne slušamo druge, i to je simbol političke nezavisnosti – rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija na EU putu, ali da hoće da sarađuje sa svima, samostalno odlučuje, ne pod pritiskom bilo koga, i time se, kaže, ponosi.

– Nisam ni primetio da nas neko kritikuje, ali ako je tako, mogu samo da kažem da nastave tako, jer je to jedino što mogu. Srbija će nastaviti da se ponaša kao slobodarska zemlja… Ne, nego treba da ništa ne kupimo, da nas gaze, kao ranije, pa da se sakrijem ispod stola, da ”vezujem pertle” 17.marta, ili da pobegnem u Rumuniju kada proglase nezavisnost nekog drugog dela Srbije… – rekao je Vučić.

Dodao je da bi, svakako, bilo lakše da ne trošimo veliki novac na domaću namensku industriju, već da kupimo oružje, ali da tada držva nema slobodu i nezavisnost i ne može da se računa na ono što sami možemo da napravimo.

“Radnicima Krušika biće uplaćeni doprinosi za zdravstveno”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će radnicima Krušika biti uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje.

– Rušenja ugleda Krušika ničim nismo doprineli, a u kojem su učestvovali predstavnici bivšeg režima i njihovi medijski poslenici – kazao je Vučić.

Na pitanje da li je slučajno što se samit nesvrstanih zemalja poklapa sa sajmom naoružanja, Vučić je rekao da su se ta dva događaja slučajno poklopila, ali da bi svakako voleo da je to bilo planirano, jer je važno da pomovišemo ono što proizvodimo u našoj zemlji.

– Voleo bih da je to bilo namerno, jer bi to bio pametan pristup onih koji organizuju sajam. Ne vidim u čemu je problem – kazao je Vučić.

Predsednik je uveren da ćemo napraviti značajne ugovore na sajmu naoružanja i kaže da je razgovarao sa dvojicom ministara odbrane i načelnika generalštaba u prethodna dva dana, uz sve druge predstavnike stranih zemalja.

– Potpisali smo i nekoliko memoranduma o razumevanju i više ugovora. Uvek gledamo, jer je to takmičenje odbrana-napad, šta je to što možemo da kupimi ili prodamo, ali naša namenska industrija mora da postoji, 20.000 ljudi je kod nas vezano za namensku industriju – rekao je Vučić.

“Nećemo da prodajemo”

Predsednik Aleksandar Vučć izjavio je da je namenska industrija Srbije značajno napredovala, ističući da je država po prvi put dobila ponude iz inostranstva za fabriku namenske u Lučanima, ali da država ne želi da je proda.

Vučić je rekao da je zadovoljan zbog velikog broja gostiju iz inostranstva, koji su učestvovali na Samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, ali i zbog brojnih izlagača iz drugih zemalja.

– Ovde je 25 preduzeća iz Rusije, najveće kineske kompanije, najznačajnije zapadne kompanije, evropska preduzeća, iz Francuske, Italije… to pokazuje da raste značaj Sajma naoružnja u Beogradu – ukazao je Vučić.

Dodao je da je zadovoljan svime što rade Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije, posebne institucije, naučne, Jugoimport SDPR sa svojim novitetima.

– Moramo da idemo u korak sa svetom, u predviđanju da budemo ponekad i ispred svih, a čini se da uspevamo u tome – konstatovao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da se ove godine predstavlja najviše noviteta iz domaće namenske industrije, koja je, kaže, značajno napredovala i dalje će se unapređivati – proizvodi FAP-a, Zastave, iz fabrika iz Trstenika, Užica, Zemuna, Lučana.

– Prvi put iz inostranstva smo dobili više ponuda, hoće da kupe namensku iz Lučana, ali nismo zaineteresovani za prodaju – poručio je Vučić.

Vučić o Stefanoviću: Unutrašnje stvari rešavamo u stranci

Predsednik Aleksandar Vucicć izjavio je da Nebojša Stefanović, kao ministar odbrane radi dobro svoj posao, a da je sve ostalo što je imao da mu kaže o drugim stvarima, učinio još pre godinu dana.

Vučić je ponovio da će odnose među stranačkim kolegama rešavati unutar stranke, dok će se onime što se tiče države, baviti nadležni organi.

Na pitanje da li je problem što se ovako važni skupovi, poput Sajma naoružanja, dešavaju u trenutku kada je ministar Stefanović izložen optužbama i da li to kvari ugled zemlje u svetu, Vučić je odgovorio da o takvim stvarima nisu pričali ni sa kim od stranih gostiju, koji su, kaže, pristojni, poštuju suverenitet Srbije i ne bi pitali ni važnije i logičnije stvari od nečeg takvog.

On je rekao i da Stefanović dobro radi svoj posao kao ministar odbrane i da nikakav problem nije video, niti neku neozbiljnost ili neodgovornost u svemu što je urađeno u prethodnih meseci.

– Vrhovni sam komandant Vojske Srbije i mogu da sudim. Nemam nikakav problem, to šta imam ili nemam da kažem Stefanoviću, to sam mu rekao pre godinu dana i, što se mene tiče, to sam tada završio. Drugo je pitanje oko drugih ljudi i odnosa nadležnih organa – rekao je Vučić.

– Ne brinite o Stefanoviću, unutrašnje stvari rešavamo kako treba, a ono što je pitanje države rešavaju nadležni organi – rekao je Vučić.

Službena vozila na sednici Predsedništva SNS

Na pitanje novinara zašto su neki funkcineri Srpske napredne stranke došli službenim automobilam na sednicu Predsedništva partije, Vučić je kritikovao te članove.

– U pravu ste i saglasan sam sa vama. Oni će reći da je to normalno, ali to smeju da imaju samo oni što su štićene ličnosti. Mislim da je dvoje ili troje njih koji su zaštićene ličnosti. Postaraćemo se da to promenimo. Za mene je to sramota… – objasnio je predsednik Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here