Youtube/MUP Republike Srbije
Dijana Hrkalović

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana bivšoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijani Hrkalović, saopšteno je iz Višeg suda.

Kako se navodi u saopštenju, njoj se na teret stavlja da je izvršila produženo krivično delo trgovina uticajem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je policija privela Hrkalović, navodeći da se radi o dokazima nadležnih u vezi “ubistva na šinama” u Beogradu. Radi se o ubistvu Vlastimira Miloševića u Ulici kraljice Marije u Beogradu, 2017. godine.

Zbog ubistva Miloševića je 2017. bio priveden Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, ali ga je Viši sud u maju 2018. godine oslobodio optužbi.

Belivuk se danas tereti da je vođa kriminalne grupe koja se tereti za različita krivična dela među kojima su teška ubistva, otmice, dilovanje droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

Krivična prijava podneta je i protiv Dejana Milenkovića, nekadašnjeg načelnka Službe za specijalne istražne metode, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Dijana Hrkalović, jedna od kontroverznih saradnica nekadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, privedena je juče u poslepodnevnim časovima na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal, kako se navodilo, zbog sumnje da izvršila trgovinu uticaja, odnosno da je učestvovala u ukljanjanju dokaza posle ubistva karatiste Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine.

Ko je Dijana Hrkalović

Dijana Hrkalović, koja je inače doktor psihologije, važila je za desnu ruku bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, čije je delovanje često izlazilo iz okvira funkcije državnog sekretara. Za njeno ime do danas su ostale vezane mnogobrojne afere, zbog čega u javnosti nikada nije uživala preterani ugled.

Inače, ubistvo Vlasimira Miloševića na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u Beogradu, 30. januara 2017. godine, za šta je bio osumnjičen Veljko Belivuk, a potom i na suđenju oslobođen, navodno je zbližilo Belivuka i Hrkalovićku.

Spletom, u najmanju ruku čudnih okolnosti, Belivuk se izvukao za ubistvo Miloševića, jer su ključni dokazi kontaminirani od strane jednog policajca, a sudski veštak je u poslednjem trenutku promenio svoj iskaz. Svedok, radnik gradske čistoće, “nije mogao da vidi lice ubice”. Snimci sigurnosnih kamera postajali su beskorisni. Nijedan od veštaka nije mogao da utvrdi identitet ubice, ali ni visinu, težinu, pa čak ni kog je pola.

Dijana Hrkalović i Veljko Belivuk upoznali su se u vreme dok je južnom tribinom FK Partizan gospodario Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi.

Hrkalović se u maju 2019. godine povukli iz MUP-a, zbog, kako je saopšteno, “drugih obaveza koje će preuzeti”. Inače, Hrkalović je u policiju došla u aprilu 2014. godine na mesto zamenika šefa kabineta ministra, iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Godinu dana kasnije postala je sekretar UKP-a, a za državnu sekretarku je izabrana u julu 2017. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime