Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je francuskog predsednika Emanuela Makrona zamolio za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu i u rešavanju kosovsko-metohijske krize.

Vučić je na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Beogradu rekao da je sa njim imao dug, otvoren i iskren razgovor o svim ključnim pitanjima.

On je naveo da je Makronu ukazao na ugled koji Francuska uživa u celom regionu, ne samo u našoj zemlji, ali naravno i kod srpskog naroda i građana Srbije.

Vučić je preneo da je govorio sa mnogo brige za svoju zemlju i u nadi da će snažna Francuska i jak i moćan predsednik Francuske kakav je Makron biti od pomoći našoj zemlji i našem narodu.

– Nisam sanjar, ali uveren sam da energija i politički entuzijazam Makrona može promeniti mnogo na evropskom kontinentu i pomoći našoj zemlji – rekao je Vučić.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je sa francuskim kolegom imao veoma dug razgovor, te da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka, i da nije imao nikada ni tako otvoren i iskren razgovor.

– Salušao sam Makrona o svim važnim regionalnim i evropskim pitanjima, izneo sve naše probleme, pre svega po pitanju rešavanja kosovskog čvora. Razgovarali smo toliko dugo da je teško da mogu neku temu da pronađem koje se nismo dotakli – objasnio je on.

Ukazao je da je razgovarao i o onome što se zbivalo u Berlinu, a nije u Parizu, kao i o naporima koje treba preduzeti u narednom periodu, ali i ekonomskoj saradnji.

Danas potpisani sporazumi, kako je dodao, su veoma važni, a posebno je naveo sporazum o saradnji francuskih kompanija koje će doneti zapošljavanje visokoobrazovanih ljudi u Beogradu i Novom Sadu.

Rekao je da će se nastojati da se gura napred i ubrza proces izgradnje metroa u Beogardu, te da će se nastaviti u toj oblasti saradnja sa francuskim kompanijama. Posebno se zahvalio francuskim kompanijama i Makronu na mogućnosti da vojno-tehnička saradnja bude na još višem nivou.

– Zainteresovani smo da kupimo i druge uređaje optoelektronske prirode od Francuske. Mi to radimo da možemo uvek da sačuvamo i zaštitimo svoju zemlju, a Francuska kao naš saveznik u Prvom i Drugom svetskom ratu, i važan proizvođač naoružanja, može da bude neko ko sa nama može uspešnije da sarađuje – poručio je Vučić.

Vučić je izrazio zadovoljstvo kupovinom raketa Mistral, prenevši da ćemo dobiti 18 jedinica i 50 raketa.

– Za nas je ovo veoma značajno i verujem da možemo mnogo toga da uradimo u budućnosti. Značajni su ugovori potpisani i oko deponije u Vinči, kao i proizvodnji toplotne energije. Takođe je važna francuska škola u Beogradu, koja će moći da prima đake od 1. septembra – ukazao je predsednik Srbije.

To su, kako dodaje, sve stvari koje dubinski menjaju naše strateške odnose, i koje govore o našim strateškim odnosima dve zemlje.

Podsetio je da francuske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 12.000 ljudi, i izrazio nadu da će se taj broj uvećati.

Ocenio je izuzetno važnom zajedniču izjavu i rekao da je bitno da EU prizna naše ekonomske rezultate, a da je važno da učinimo još dosta u oblasti vladavine prava.

Kaže da smo spremni da prihvatimo francusku pomoć i podršku i da želimo unapređenje i intenzivirane saradnje u svim drugim oblastima.

– Veoma sam srećan što sam mogao da ugostim francuskog predsednika i imao priliku da najotvorenije razgovaram s njim o svim ključnim pitanjima – kazao je on.

Vučić je istakao da je kod Srba uvreda da kada neko kaže da nisu bili dovoljno gostoljubivi, pa se nada da smo se pokazali dovoljno gostoprimljivim.

Velika je čast što je danas u Srbiji u goste došao predsednik Francuske Emanuel Makron, podvukao je on zahvalivši mu se na velikoj časti i poštovanju koju je ukazao Srbiji i njenim građanima.

– Mi i te kako to umemo da cenimo. Verujem da ćemo svojim delima umeti u budućnosti da izrazimo zahvalnost predsedniku, narodu i državi Francuskoj za saradnju i pruženu ruku prema Srbiji – istakao je on.

Rekao je da kasne sa programom posete više od sat vrema i da ih već na Kalemegdanu čeka više od 7.500 ljudi, pa želi da skrati svoju izjavu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime