Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, predstavljajući planove za 2021. godinu, da će prosečna plata u javnom sektoru krajem te godine dostići 560 ili 570 evra, a penzija oko 270 evra.

– Naši planovi su veliki i ambiciozni bez obzira na težinu političke i zdravstvene krize i na međunarodnom i na regionalnom planu – istakao je Vučić dodajući da je cilj da se ostvari rast BDP-a od šest odsto u 2021.

Zatim da javni dug ostane ispod 60 odsto i to javni dug opšte države, kako se ne bi dugovima opterećivale buduće generacije.

Vučić očekuje sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, kao i da se Srbiji do kraja 2021. ili do početka 2022. godine podigne kreditni rejting na “investicioni”, čime bi se izjednačili po rejtingu sa najrazvijenijim zemljama EU.

– Cilj je da plate pre kraja godine dostignu 560 ili 570 evra, pri tome u Beogradu bi iznosila skoro 700 evra – naveo je on.

Vučić podseća da će plate zdravstvenih radnika biti od 1. januara povećane za pet odsto, za druge u javnom sektoru 3,5 odsto i od 1. aprila još 1,5 odsto, dok će desetari, razvodnici i podoficiri dobiti povećanje za dodatnih 10 odsto.

Napomenuo je da će minimalac biti povećane na više od 32.126 dinara, to jest sa za 6,6 odsto.

Kada je reč o penzijama, ide povećanje od 1. januara za 5,9 odsto i plan je da do kraja 2021. prosečna penzija bude 270 evra.

Istakao je da će morati više da se radi na razvoju preduzetničkog duha u Srbji zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama, ali i sa Nacinalnom službom za zapošljavanje.

Biće nastavljeno jačanje zdravstvenog sistema, pre svega kadrovski i ljudski kapaciteti, rekao je Vučić.

Ulagaće se dalje u obrazovanje, posebno u Medicinski i Stomatološki fakultet, ali i tehničke fakultete. Gradiće se, dodaje Vučić, nove bolnice i klinički centri.

– Počinjemo sa obnovom opštih bolnica u Leskovcu, Loznici, Gornjme Milanovcu, Vranju, Aranđelovcu, Prokuplju, Smederevskoj Palanci, Pirotu, Kikindi i Vrabasu i najveći deo biće završen sledeće godine – kazao je Vučić i dodao da će najveći deo njih biti završen sledeće godine, kao i da je reč o ulaganju vrednom više stotina miliona evra.

Vučić ističe da će u avgustu 2021. biti završena prva faza KC Srbije i da će posle toga uslediti druga faza i da će sve kompletno biti završeno za oko godinu i po dana.

– Za dva dana postavljamo i kamen temeljac u Novom Sadu za KC Vojvodine – dodao je srpski predsednik.

Cilj je da se, kaže, što više ubrza vakcinacija stanovništva.

I u narednom periodu će se, ističe Vučić, voditi politika stabilnosti, odgovornosti i uspeha, koja će Srbiji, kako kaže, da obezedi u naredne dve godine prva tri mesta po stopi rasta u Evropi. To, dodaje, znači i veće plate, penzije i bolji životni standard za sve građane Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here