U Predsedništvu Srbije završen je sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Srba iz regiona. Sastanak je održan povodom situacije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je posle sastanka da je dobro da su se Srbi okupili baš danas, na Sretenje, da saslušaju jedni druge.

„Srbija se nalazi na velikim političkim iskušenjima, i to u trenutku kada je najsnažnija ekonomski u poslednjih 50 godina. Uspeli smo nešto što smo sanjali decenijama i uz prihvatanje poruke patrijarha za solidarnost i podršku, uvek smo bili uz svoj narod i u RS i u Crnoj Gori. Danas sam govorio i da je Srbiji neophodan mir i vreme da osnaži i ojača. Znam da neki očekuju radikalna rešenja, ali moja molba je da sačuvamo mir, to je naš najveći uspeh. Svakako ćemo biti uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje. Ne pretim, niti bilo šta tražim od nekoga. Moja molba je posebno zbog RS, zbog koje sam zabrinut, samo da imaju u vidu celokupnu situaciju Srbije“, rekao je Vučić.
On je naveo da je srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika zamolio da sve što rade, rade pravno kroz institucije i bez destabilizacije regiona.

„Juče sam prvi put konačno shvatio da i Haradinaj, kada je uvodio takse, nije bio baš sam u tome. Kao što nije nekome sigurno slučajno palo na pamet kako da se baš sada Pravoslavna crkva proglasi državnom u Crnoj Gori, niti da se ruši RS. Sve to se radi po oprobanom receptu. Neko će reći da je ovo način da se Srbija svede na malu, a ne mnogo ekonomski jaku državu u regionu“, zaključio je Vučić i javno postavio pitanje kako je to Beograd kriv za takse, zakone u Crnoj Gori, i gde je naša krivca oko zbivanja u RS i BiH.
„Mnogi iz sveta bi hteli da za sve okrive Srbiju. Mi im nećemo to dozvoliti niti da okrive srpski narod. RS ćemo da podržavamo, kao i naš narod u CG, kroz sve forme i institucije koje su legalne. Borićemo se da očuvamo mir“ dodaje je predsednik Srbije.

On je istakao da Srbija podržava Dejtonski sporazum, što znači integritet BiH, ali i integritet RS unutar BiH. Vučić se zahvalio i patrijarhu Irineju na pozivu na jedinstvo.

Irinej: Moramo biti jedinstveni
Patrijarh Irinej izjavio je da Srbi nisu veliki narod, i da, da bismo opstali u ovakvoj svetskoj politici, moramo da budemo jedinstveni.

„To nas je uvek spasavalo da izađemo iz velikih kriza. I danas, kada nažalost drugi moćnici ovoga sveta i naše komšije na nas gledaju sa nekom posebnom pretpostavkama o nama, mi moramo biti jedinstveni“, rekao je patrijarh.
On je dodao da je vreme da pokažemo kakvi smo.

„Samo jedinstvo, pamet i um mogu da nam pomognu da sačuvamo naš narod. Da našim mladima kažemo da ostanu tu gde jesu jer sunce tuđeg neba ne greje kao naše. Nadamo se da ćemo iz mnogih neprilika izaći na dobar put i da ćemo njime nastaviti“, zaključio je patrijarh Irinej.

Dodik: Odluku o statusu RS doneće narod
Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je da mu je drago što je imao priliku da sve upozna sa novonastalom situacijom u RS.

„Ranije je doneta dekleracija SDA da se uruši RS, sada se to primenjuje putem Ustavnog suda. Poništili su sve odluke koje su u našu korist bile unapred donete. To međunarodna zajednica zna, i Vučića sam sa tim upoznao. Ovo je prešlo crvenu liniju, i o tome sam obavestio Vučića. Vreme je da RS ide svojim putem. Mi ćemo sačuvati mir, sve ćemo raditi kroz institucije, ali će odluku o daljem statusu RS doneti narod na referendumu“, izjavio je Dodik.
On je dodao da je RS zahvalna Srbiji na svemu, ali da RS vodi svoju autentičnu politiku.

Mandić: Svoj svojega pustiti neće

Andrija Mandić, lider Nove srpska demokratije iz Crne Gore, rekao je da je veoma zadovoljni sastankom.

„Srećni smo da je snaga srpske solidarnosti pokazala da postoji! Posebno u kontekstu svega što se dešava u Crnoj Gori. Zahvalio sam svima koji su sa nama stali rame uz rame. Što bi rekao Njegoš: ’Svoj svojega puštati neće‘“, izjavio je predstavnik Srba iz Crne Gore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here