EPA/Koca Sulejmanović
Aleksandar Vučić

“Uradili smo veliku stvar”, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka u Ohridu, posvećenog inicijativi za uspostavljanje “malog Šengena” i istakao da je izuzetno važno da se u regionu napravi ambijent normalnosti, a ne ambijent sukoba i mržnje.

– Nema tu nikakvih “Jugoslavija”, već samo boljeg života za sve naše građane, da se lakše kreću, lakše žive i da imamo ambijent normalnosti, a ne sukoba i mržnje – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu posle sastanka lidera Zapadnog Balkana u Ohridu.

Vučić je istakao da je za Srbiju ovo veoma važna inicijativa i preneo je da je za kratko vreme postignut dogovor oko veoma važnih stvari od interesa za građane tri zemlje.

Kazao je da će neuporedivo lakše za proizvođača paradajza sa juga Albanije, na primer, biti da svoju robu koja je lako kvarljiva izveze u Srbiju, zaradi novac i planira novu proizvodnju.

Vučić je istakao i da je važno da investitori dobiju mogućnost da razmenjuju radnike, jer će se tim merama drastično uvećati privlačnost sve tri zemlje za strane investicije. Inicijativa, kako je dodao, sadrži i organizovanje zajedničke turističke ponude.

Rekao je da se radi na dogovoru i oko onoga što se pogrešno naziva “mini Šengenom”.

– To znači, kada sletite na aerodrom u Beogradu, imate dozvolu srpskih vlasti, možete da letite, na primer, u Tiranu a niko vas više neće pitati za dokumenta. Kao i kada dođete iz Severne Makedonije kod nas, neće se gledati dokumenta jer verujemo našim kolegama da rade na najbolji način svoj posao – naveo je Vučić.

On je ponovio da je urađena ogromna stvar, koju ljudi možda trenutno ne razumeju u potpunosti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here