Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je zamolio šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prenese poruku da se Srbija nada da će dobiti najpovoljniju cenu gasa u Evropi.

Vučić je posle razgovora sa Lavrovim, rekao da je energetsko pitanje u ovom trenutku veoma važno i da ga “nije sramota da to traži i da moli za Srbiju”.

Predsednik je ponovio pet uzroka nastaloj energetskoj krizi u svetu, posebno u Evropi i istakao da je to zato jer evropske zemlje nisu potpisale dugoročne ugovore sa Rusijom o isporuci gasa iz, kako je naveo, političkih razloga.

On je odgovarajući na pitanje ruskog medija o energetskoj krizi rekao da će ona trajati najkraće šest meseci, ali možda i duže – dve godine.

Ova kriza će, istakao je predsednik, imati uticaja na povećanje cena u svim oblastima, više u evropskim zemljama nego u Srbiji.

– Zamoliio sam Lavrova, poručio sam Putinu, a rekao sam ranije i Borisovu da se nadam da će Srbija imati najpovoljniju cenu gasa u Evropi i nije me sramota. Kriza je mnogo veća i teža nego što mislite – rekao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija srećom imala hrabrosti da izgradi gasovod sa Rusijom.

– To govorim kao neko ko je odgovoran, dok je neke baš briga. Mene interesuje da narod ovde ima struju i gas – kazao je predsednik Srbije.

Izlaz Srbije iz ove krize Vučić vidi u postizanju, kako je naveo, najpovoljnije moguće cene za ruski gas, ali naglasio i da ćemo graditi nove pogone i zadržaćemo ugalj.

– Nećemo se kockati da bismo se nekom dodvoravali – kazao je Vučić.

Kako kaže, dali su nam najpovoljniju cenu, a na pitanje da li ima garanciju, kaže da “ima obećanje Lavrova i Borisova da će da mole Putina da imamo najpovoljniju cenu”.

– Znam čoveka, znam Putina. I mogu da vam kažem da ćemo imati najpovoljniju cenu – zaključio je Vučić.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime