Vukčević: Slučaj Ganić dobro predstavljen

0

Vukčević: Britanci zadovoljni našim zahtevom za ekstradiciju

"Mi smo malo preformulisali, odnosno precizirali naš zahtev za ekstradiciju i oni su jako zadovoljni načinom kako smo mi to uradili", rekao je Vukčević za B92.

On ističe da niko ne može da kaže koliko će proces ekstradicije trajati, navodeći da je moguće da traje tri do četiri mseca.

"Podsećam na slučaj Pinoče koji je trajao godinama", dodao je Vukčević.
 

Sud u Londonu danas je za 20. aprila odložio donošenje odluka o eventualnom izručenju Ganića, jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme.

 

Ganić je uhapšen na aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola zbog optužnice koja ga tereti da je izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

 

BiH odbila saradnju

 

Ejup Ganić

Vukčević je rekao i da su predstavnici čuvene londonske advokatske kancelarije koja zastupa Ganića ušli u sudnicu u Londonu na kojoj se raspravljalo kome će biti izručen Ganić, ali da nisu tako samouvereno izašli iz sudnice.

"Naime, predsednik tog specijalnog suda za ekstradiciju je vrlo konsekventno ukazao Ganiću da i dalje mora da poštuje pravila i zapretio mu, ukoliko prekrši ta pravila, da će biti ponovo uhapšen i da će mu se suditi za novo krivično delo", pojasnio je on.

 

Vukčević je izjavio za Radio-televiziju Srbije da su njegove procene da bi do kraja juna moglo da se odluči o tome.
 

Upitan da li postoji neka saradnja sa Tužilaštvom BiH, Vukčević je naglasio da je srpsko tužilaštvo otvoreno za dijalog i da su nudili potpisivanje sporazuma o saradnji.
 

"Međutim, oni su to odbili prošle godine u junu u Dubrovniku. Tu su bili prisutni i Amerikanci, koji su organizovali taj susret. Mi smo uvek i dalje smo otvoreni za taj dijalog i šta će biti videćemo", dodao je on.

Komentarišući Ganićev stav da je "Hag proveo istragu za Dobrovoljačku ulicu i da je praktično zaključio da on nema za šta da odgovara", Vukčević navodi da je to danas čuo i da je iznenađen, te da smatra da je to manipilacija.

 

Srpski zahtev zastupaju tri tužioca engleske kraljevske tužilačke službe, a današnjem ročištu su pored Vukčevića prisustvovala još dva srpska tužioca.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here