EPA/Christian Bruna
Ivana Vuleta

Srpska atletičarka Ivana Vuleta, svetska šampionka u skoku udalj, rekla je danas da je veoma ponosna na osvojeno najsjajnije odličje u Budimpešti i najavila je da će posle Olimpijskih igara u Parizu najverovatnije okončati karijeru.

“Na medalju sam veoma ponosna, jer je stigla u pravom trenutku, način na koji sam je osvojila, doživela, mislim da bi bilo besmisleno da sam je osvojila pre šest ili sedam godina. Jednostavno na takav način, pričam o mojim godinama, mislim da su moje godine, moja prednost i jednostavno to iskustvo koje imam ne može da se meri ni sa čim i to će do kraja moje karijere biti moje najveće oružje”, rekla je Vuleta.

“Ja sam s ovim zaokružila jednu priču, za dalje jedina stvar koja ostaje jeste taj Pariz. On je upitan samo ako ne budem zdrava, a u Pariz ići ću s istim ambicijama, jer to je jedina medalja koja ostaje da upotpunim kolekciju i eto, moj poslednji pozdrav. Hvala za sve ovo i bilo je prelepo”, rekla je 33-godišnja Vuleta.

Zlatna srpska atletičarka je najavila da bi Olimpijske igre sledećeg avgusta u Parizu mogle da joj budu poslednje takmičenje u profesionalnoj karijeri.

“Zdravlje mi je uvek bilo prioritet i ceo život sam posvetila sportu i atletici, ali jurišanje na još jednu medalju, još jedan uspeh, bila bi prevelika žrtva, jer želim da budem zdrava i posle karijere, da mogu normalno da se krećem. Imala sam sreće da sam samo jednu težu povredu imala tokom karijere. Razmišljam o ovom periodu, da budem zdrava, nemam poteškoća na treningu i na samom takmičenju. Ostaje pitanje ako bih i ostala šta mogu da jurim i posle Olimpijskih igara. To će biti moje pete, jedino me zanima zlatna medalja, jer ako se to desi, onda sam ispisala istoriju”, istakla je Vuleta.

Osvajačica 15 medalja u prebogatoj karijeri smatra da može da se oprosti zlatom u Parizu.

“Prošle godine sam oba takmičenja završila sa 7,06, ove 7,14, to obećava medalju i to 99 odsto. Ali, ne mogu da kažem da najavljujem zlato. Najavljujem to nešto što želim, olimpijska godina je nešto za šta se svi spremaju na sve moguće načine. Bitno je da kad uđem u ciklus, uđem 100 odsto spremna i da se za to spremim i to je to”, kazala je Vuleta.

Posebno je istakla saradnju sa trenerom Goranom Obradovićem, čovekom koji je njen trener već punih 13 godina.

“Kad smo počeli da radimo, pravilo smo dugoročne ciljeve, nije bilo poente napraviti rezultat i izgubiti se. On i ja smo veliki fanovi sporta i atletike, dali smo se, uložili mnogo vremena i truda da ne bismo to izgustirali prebrzo. Nije nam bio prioritet osvajanje jedne medalje i to je to”, rekla je Vuleta.

“Imali smo tu olakšicu od strane grada u kom smo živeli i Atletskog saveza, gde su nam omogućili da možemo da se skoncetrišemo na trening i da se fokusiramo na takmičenje i naš posao, bez razmišljanja da li možemo sve da izguramo. Ja sam neko ko vrhunski ume da se takmiči s pritiskom, meni kad je sve potaman, ne mogu da funkcionišem, volim kad me uvrede, potcene. Eto moja karijera traje od 15. godine, doživela sam mnogo toga, mnogo više ružnih stvari nego lepih, ali na kraju je nebitno sve ono što se ne tiče mene, mog tima i ljudi oko mene. Na kraju dana imam razlog da budem srećna”, kazala je ona.

Imala je Vuleta poruku i za mlade atletičare koji su budućnost “kraljice sportova”.

“Ono što smatram da je bitno, jeste da ono što radim na stazi i ono što postižem, sa najmlađima i mlađima koji dolaze, da dam primer i da ih ohrabrim i da nijedan san nije dovoljno velik i da ne postoji stvar koju ne mogu da iznesu i da ne postoji nešto što ne može da se desi nešto u šta veruju. To je moja dužnost, ja sam doživela, mnogo je loših dana u godini nego što je dobrih, ali kad se jedna desi, anulira sve loše. Nekako, ne prestajem da ponavljam koliko je važno da svako ostanete skoncentrisan na svoj posao, da svako radi svoj deo posla, da sportista treba da bude sportista i da treba da se skoncetriše i da sve ono što radi, da radi na najbolji mogući način”, zaključila je Vuleta.

1 COMMENT

  1. Draga Ivana, maltene si postigla sve u skoku u dalj, neka te služi zdravlje i sraća, a i vreme je da razmišljaš na povećanju brojnog stanja u porodici. Sa srećom naša heroinjo !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here