Tanjug
Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da Albance sa KiM nije nazivao Šiptarima u pogrdnom smislu, već da ih tim imenom oslovljava sa najvećim uvažavanjem “jer se tako zovu”.

Vulin je na taj način prokomentarisao tužbu koju je protiv njega podneo predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa zbog, kako je navedeno, govora mržnje, jer je nekoliko puta “javno nazivao Albanace ”Šiptarima” i to “u pogrdnom i pežorativnom tonu”.

– Nije pežorativno, vi se zovete Šiptari, a ja vas sa najvecim poštovanjem oslovljavam sa Šiptari – rekao je on.

Vulin je podsetio da to se taj naziv koristi još od Drugog svetskog rata, a da to ime nosi i partija Ragmija Mustafe – “Partija demokratike Šiptare”

– Ja stvarno ne znam kako bi oni voleli da ih zovemo, Arnauti? Arbanasi? Tako su ih zvali Turci i do Drugog svetskog rata je to bio termin. U Drugom svetskom ratu i kasnije počinju da se oslovljavaju sa Šiptari. Posle toga, kada su hteli da pokažu da pripadaju jedinstvenom politickom krugu sa Albanijom, onda je bilo Albanci – naveo je Vulin za televiziju Pink.

On je dodao da promene naziv ukoliko im se postojeći ne sviđa i da će ih on pratiti.

– Dok se zovete Šiptari, ja ću vas tako zvati. Koga to vređa? Možda su ljuti zbog mog akcentovanja – ocenio je Vulin.

Upitan da li tužbom neko želi da ga ućutka, Vulin je rekao da to ne bi bilo prvi put.

– Srbima treba zabraniti da govore. Srbi treba da budu u defanzivi, da se pravdaju i da stalno objašnjavaju zašto nešto rade – zaključio je on.

8 COMMENTS

  1. Море ови Титови пионири (ђаво их однео) по неки пут знају шта раде и говоре. Има вајде и од њих.

    • Pioniri maleni,mi smo deca prava,svakog dana rastemo ko zelena trava.Sm,rt fa,šizmu a sloboda bnarodu!I mene će moja mati(da je živa bog da joj dušu prosi)pionirom zvati.Pozdrav vama!

  2. e vuline ti si zavrsio viseovcarsku skolu pa nemoze ragmi Mustafa da pise partia demokratike albanac posto to nije ni na srbskim jezikom ni na albanskim nego ciganski jezik na albanskom moze da se pise partia demokratike shqiptare , an ako srbin pise mor ada pise albanska demokratska partie i ti gospo vuline i di dalje u skolu ili ake ne umes idi u Kosovo pa uci se albanski jezik ane shiptarski

    • Pa Vulin ne može završiti višuovčarsku školu jer u njegovom kraju ne pasu ovce.Tamo se viju polja žita,kukuruz se zeleni i žuti,a polja suncokreta kao da si sunca posuo po njima.

  3. Šćipetari se sami medjusobno zovu, na srpskom su Šiptari, pa šta je tu loše, Albanac je stanovnik Albanije, a Šiptar KiM.A i oni u Albaniju su Šiptari, i jezik je ship, piše u telefonu a, ne Albanian.Tako da ćao zdravo Vulineeee.

  4. Па зар би ми требали стално да се бијемо са целим светом сто нас зову ”СЕРБС”
    Живим у шведској и овде ме зову ”СЕРБ” па шта треба сваки пут да им скачем за гушу?
    ШИПТАРИ се зову на Српски, што ини имају комплексе од тога нек иду да се лече …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here