Vulkan na Islandu prizemljio avione u okruženju

0

 

"Ograničili smo letove u oblasti koja je pod uticajem oblaka pepela iz vulkanskih erupcija na Islandu, severno od Škotske“, navodi se u saopštenju službe objavljenom na njihovom sajtu.

 

NATS navodi da je ova odluka donesena iz bezbednosnih razloga jer su britanske meteorološke službe upozorile aviokompanije da oblaci pepela mogu zahvatiti britanski vazdušni prostor i prouzrokovati smanjenu vidljivost.

 

"Nastavićemo da sarađujemo sa našim kolegama iz susednih država kako bi smo našim klijentima obezbedili da nesmetano putuju", dodaje se u saopštenju. U saopštenju piše da se oblak pepela kreće ka jugu.

 

Aerodrom u Aberdinu, na severoistoku Škotske saopštio je da je danas zatvoren vazdušni saobraćaj i da će to uticati na sve polazne i dolazne letove. Zabrana aviosaobraćaja mogla bi da se proširi i na druge britanske aerodrome.

 

Zbog erupcije vulkana na vrhu glečera Ejafjalajokul na jugu Islanda koja se dogodila juče rano ujutru, zbog smanjene vidljivosti zatvoren je i deo vazdušnog prostora na severu Norveške.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here